30.7.2019. 19:53
0
Oni su izbjegli skoro sigurnu smrt: Oči u oči s medvjedima
Zdravstveno stanje Nove Tomića (48) iz Zabrđa kod Kotor-Varoši, kojem je medvjed prilikom napada otkinuo dio noge, trenutno je stabilno i ostaje u bolnici. On nije jedini koji je uspio preživjeti sukob s ovom divljom zvjerkom. Bliski susret sa medvjedom 1990. imao je i Mićo Letić, tada operativac SJB-a Stari Grad Sarajevo.

Zasjeda

“N. T. hospitalizovan je u Klinici za ortopediju i traumatologiju, a načelnik ove klinike Nikola Bojić rekao je da je pacijentu medvjed prilikom napada otkinuo, odnosno amputirao lijevo stopalo i dio lijeve potkoljenice”, rečeno je u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.

“Pacijent je zadobio ugrize na desnoj potkoljenici i desnoj podlaktici, kao i frakturu desne ruke i odmah po prijemu operativno je zbrinut, te je njegovo trenutno zdravstveno stanje stabilno”, navode iz UKC-a.

Kao što smo pisali, njega je medvjed povrijedio u mjestu Selačka kod Kotor-Varoši. Tomić je uspio hicem iz puške da ubije razjarenog medvjeda koji ga je napao i otkinuo mu lijevo stopalo i dio potkoljenice. Pogođeni medvjed je potom pao na Tomića koji nije mogao da se oslobodi ispod njega i dozove pomoć. Ležao je pritisnut mrtvim medvjedom nekoliko sati dok ga nije pronašao sin.

Koliko je Tomić imao sreće u borbi sa divljom zvijeri, govori podatak da su aprila 1990. dvije grupe lovaca jedva savladale medvjeda u mjestu Budna Ravan u Istočnom Sarajevu. Mićo Letić, koji je tada jedva uspio ubiti medvjeda, prisjeća se da je jedna grupa lovaca krenula da odstrijeli medvjeda, jer im je to platio Momo Todorović, vlasnik jednog restorana u Vogošći. Ta grupa lovaca uspjela je samo raniti medvjeda, koji im je pobjegao u šumu. Dok su oni pratili njegov trag, on im je zašao iza leđa, napao ih, polomio im puške i teško povrijedio. Letić je krenuo na uviđaj i angažovao članove Lovačkog društva Crepoljsko. Dok su mu se kolege smijale što je ponio automatsku pušku, on nije ni slutio da će mu ta puška spasiti život.

Došavši na uviđaj, zatekao je svuda krv, dijelove ljudskog tijela, polomljeno oružje lovaca. Nakon uviđaja, kad su krenuli prema vozilu kojim su došli iz Sarajeva, pred njih je izašao medvjed. Letić je pušku, srećom, nosio preko grudi.


Rafal

“Iza jedne omore iskočio je medvjed koji nam je tu napravio čeku i propeo se na zadnje noge. Lovca Nikolu Čuturu koji je bio ispred mene opalio je šapom. Mene je šapom zakačio po grudima, a udarac je ublažila puška. Bacio me na susjednu omoru. Medvjed je skočio na lovca kojeg je oborio i počeo ga kidati. Hoće da mu kandžama podere stomak... Ja repetiram i saspem rafal po medvjedu. Medo strese ramenima i krenu na mene. Kad je bio pola metra od mene, sručim u njega sve metke koji su bili u okviru i medvjed pade mrtav na mene”, sjeća se Letić, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.