24.10.2019. 13:20
0
Detalji akcije u kojoj je pronađeno 500 kg droge: Dva muškarca najavila svoju predaju, ranije uhapšeni bivši policajac, advokat i muž starlete
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Foto: Dnevni Avaz
Foto: Index.hr
Dnevni Avaz iz izvora bliskih istrazi saznaje da su dvojica muškaraca osumnjičena za proizvodnju i promet čak pola tone skanka, pronađenog u Gabela Polju u Čapljini, a koji se nalaze u bijegu, najavila svoju predaju.

Kako saznaje Avaz, ovaj dvojac već je angažirao advokate koji su kontaktirali inspektore SIPA-e da bi se predali. Prema informacijama Avaza, sada se provjerava tačno gdje se dileri nalaze i hoće li SIPA pristati na njihove uvjete.

Pronađeno oko 500 kg droge

Podsjećanja radi, u akciji "Tebra" sinoć je zaplijenjeno 500 kg skanka, čija je vrijednost na narkotržištu u zemljama EU oko četiri miliona maraka (dva miliona eura).

U ovu akciju uključena je i OSA, ali problem istražiteljima predstavlja činjenica da su bjegunci bacili mobitele koje su koristili.

Pronađeno je, dakle, više stotina kilograma skunka, a uhapšene su četiri osobe, prema pisanju Bljeska. Na lokacijama na kojoj je pronađena opojna droga došlo se rezultatom ranijih istražnih aktivnosti Tužilaštva BiH, saopćeno je iz te institucije. 

Nastavak akcije "Tebra"

Operacija ''Tebra'' nastavak je aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih agencija za provođenje zakona na otkrivanju i razbijanju međunarodnih krijumčarskih lanaca, koji vrše krijumčarenje opojne droge sa područja Albanije, preko Crne Gore, u Bosnu i Hercegovinu, radi daljeg krijumčarenja prema Hrvatskoj i drugim zemljama EU. 

Ovo je jedna u nizu zapljena opojne droge marihuana-skunk u količinama od više stotina kilograma, koje su realizirane u proteklih nešto više od godinu dana. Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu istragu sa ciljem procesuiranja osoba uključenih u međunarodne lance krijumčara opojnih droga, saopćeno je iz ove institucije.

Iz Tužilaštva BiH također je potvrđeno da je zaplijenjeno oko pola tone marihuane. Vrijednost zaplijenjene opojne droge na narkotržištu u zemljama EU dostiže iznos veći od 2 miliona eura.

Sumnja se da su osumnjičene osobe i dalje na području Hercegovine, gdje se kriju. Oni su poznati od ranije organima gonjenja. Nije isključena ni opcija da su pobjegli u Hrvatsku, pisali su pojedini mediji u BiH, a uskoro se očekuju službene informacije.

Jučer bile blokirane brojne ceste

Akcija koju provode pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA)BiH na području Čapljine, nastavak je akcije kodnog naziva "Tebra", koju su u julu proveli pripadnici SIPA-e u Ljubuškom, kada je pronađeno oko pola tone droge skank.

Prema pisanju Faktora, u pretresu kuće u Gabela Polju, pripadnici SIPA-e su i jučer pronašli otprilike istu, ako ne i veću količinu ove droge. 

SIPA je tokom jučerašnje akcije blokirala brojne ceste oko Čapljine i u Hercegovini. 

Podsjećanja radi, u zajedničkoj policijskoj akciji bh. i hrvatske policije, od prije nekoliko mjeseci, kodnog naziva „Tebra“, među uhapšenima koji su osumnjičeni za krijumčarenje skoro pola tone droge iz Albanije su bivši policajac, advokat, muž starlete... Tada su na području BiH uhapšene dvije osobe na području Ljubuškog, dok su četiri osumnjičene i pod nadzorom policije. Među njima je bila i jedna žena.

Odranije poznati policiji 

Mediji u Hrvatskoj javljaju da je u ovoj zemlji uhapšeno 16 osoba, među kojima su policiji odranije poznate osobe osumnjičene za krijumčarenje droge, dok se pojedine neslužbeno povezuje i s napadima na Dinamove čelnike. Među uhapšenima su, prema pisanju portala Index.hr, tada bili: bivši policajac Đorđe Vuletić Đoko, pripadnik tzv. knežijske skupine kojem se sudilo u sklopu "zagrebačke zločinačke organizacije" prije 19 godina. Bili su uhapšeni i Tomislav Sabljo, Josip Nikić, Josip Devčić, Mario Rakidžija, Siniša Žalac i Goran Vidović.

Grupa dilera  

Ova zajednička akcija SIPA-e i USKOK-a je pripremana mjesecima da bi bila razbijena organizirana grupa dilera koja se sumnjiči za organizirani kriminal i trgovinu drogom. Hapšenja u BiH obavljena su prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH.

Većina uhapšenih u Hrvatskoj je s području Zagreba i otoka Raba. Objavljeno je da je u trenutku hapšenja jedan od osumnjičenih iz stana bacio paket s tri kilograma marihuane.

Koristili magarce

Krijumčari drogu, kako se pretpostavlja, najčešće preko granice prevoze specijaliziranim automobilima. Podmićuju se graničari, ali koriste i „rupe“ na granicama. Nerijetko se koriste i magarci da pakete s marihuanom prebace iz Crne Gore u Hercegovinu. Informaciju u medijima da je među uhapšenima i jedna granična policajka iz BiH demantirali su iz Granične policije BiH.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.