21.11.2019. 15:15
2
Slučaj Sefić: Očekuje se novo saobraćajno vještačenje
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u četvrtak je održan nastavak suđenja Sanjinu Sefiću zbog izazivanja saobraćajne nesreće i neukazivanja pomoći povrijeđenima u slučaju smrti studentica Edite Malkoč i Selme Agić.

Advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik pročitao je danas svoje izjašnjenje na preciziranje optužnice. On je kazao da ne spori pravo tužioca da izmijeni optužni akt, ali da u ovom slučaju se radi o „ispravljanju omaške Tužilaštva KS“ te da izmjena optužnice stavlja optuženog u teži položaj. 

On se tokom izjašnjenja pozivao na prvostepenu presudu u ovom slučaju koja je ukinuta, na šta je upozorila i tužiteljica Jasminka Knežević ističući da ona nije važeća i da se ne može pozivati na istu. Sudija Igor Todorović kazao je da će Sud o ovom izjašnjenju odlučiti u okviru presude. 

Tužilaštvo KS predložilo je saslušanje dva nova svjedoka, a Sud je nakon kratkih konsultacija prihvatio svjedočenje Harisa Hajrića na okolnosti gdje su bile oštećene u vrijeme događaja. 

Amir Agić, otac stradale Selme Agić kazao je nakon suđenja da je Čelik danas pravio predstavu za javnost. 

„Ništa to ne mijenja. Tužiteljica ima pravo da izmijeni optužnicu i nama to ide u prilog. Što se tiče svjedoka Harisa Hajrića on je bio na kafi s djevojkama, došao s njima do pješačkog prelaza, sjeo u taksi i otišao nekoliko sekundi prije nego su nastradale. To je vrlo bitno da on kaže sudu gdje su one bile, ima i drugih svjedoka koji su rekli gdje su one bile i da je bilo zeleno. Mi više nemamo šta dokazivati. To ne može ni 100 Kerima Čelika pobiti“, kazao je Agić. 

Adela Duraković, advokatica porodica Agić i Malkoč kazala je da je odbrana Sanjina Sefića imala pravo da se izjasni na akt Tužilaštva. 

„Što se tiče preciziranja optužnice, ona je čak djelomično promijenjena i u činjeničnom opisu, a isto tako i pravna kvalifikacija. Pozivanje na presudu koja je ukinuta, ta presuda više ne postoji prema tome ona ne može biti predmet bilo kakvog oslanjanja odbrane na istu niti navođenja onoga što je Tužilaštvo iznosilo u svojoj žalbi. Navodi odbrane Sanjina Sefića su apsolutno neosnovani, Tužilaštvo u cijelosti ima pravo, pa da tako kažem i da ispravi svoju tehničku grešku, obzirom da je u toku glavni pretres. Nema razloga da se takva optužnica ne prihvati od strane suda“, kazala je Duraković. 

Na pitanje može li se očekivati da se suđenje završi do kraja ove godine, ona je kazala da to očekuje.

„Dokazi odbrane, dokazi Tužilaštva su izvedeni, ovo je sada izvođenje dodatnih dokaza. Samo jedan dodatni dokaz Tužilaštva bit će izveden na sljedećem glavnom pretresu. Vjerovatno će nešto i odbrana predložiti to ćemo vidjeti. Mislim da će biti i dodatno vještačenje saobraćajne struke, u ovom slučaju mislim da će to sud da naloži da se izvrši nadvještačenje. I ostaju završne riječi. Ako bude dodatno vještačenje ne znam da li će moći do kraja godine, ali početkom sljedeće godine bit će donesena presuda. Nećemo doći do tog aprila što je očito cilj odbrane“, kazala je Duraković. 

Sefić je u noći 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prijelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici krećući se brzinom od 105 km na sat i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč koje se od zadobijenih povreda preminule. Sefić se udaljio s lica mjesta, a u jutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine. 

Prvostepenom presudom Sefić je osuđen na 14,5 godina zatvora, a izmijenjenom optužnicom zaprijećena mu je veća kazna odnosno ne manja od 18 godina zatvora. 

Naredno ročište održat će se 5. decembra u 13 sati. 


(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.