14.1.2020. 15:49
0
"Marko Trifković nema veze sa ubistvom sarajevskih policajaca. Uhapšen je na 10 metara od ulaska u stanicu na Palama"
FOTO: Dnevni Avaz
Marku Trifkoviću zvanom Žižan, automafijašu s Pala kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili krajem prošle sedmice, Sud BiH odredio je pritvor, prenosi danas Dnevni Avaz.

Pritvor mu, kako je potvrđeno za Avaz, može trajati dvije godine od dana hapšenja ili do nove odluke pravosudnih organa. Trifković je jedan od optuženih u predmetu „Volan“, koji tereti automafijaše za višemilionske krađe automobila. Trifković je bio u bjekstvu godinu i po, a za njim je bila raspisana međunarodna potjernica.

On se, prema nekim navodima dovodi u sumnju da bi mogao biti povezan s ubistvom sarajevskih policajaca Adisom Šehovićem i Davorom Vujinovićem, prenosi Avaz i napominje da se i dalje radi samo o nezvaničnim informacijama i nagađanjima.

Trifković, kako saznaje Avaz, u SIPA-i na te okolnosti uopće nije ni ispitan, a Tužilaštvo BiH, predlažujući posebne okolnosti da mu se pritvor odredi, ove informacije nije ni navodilo.

I Trifkovićev advokat Dražen Zubak potvrdio je za „Avaz“ ovu informaciju. On tvrdi da Trifković nema nikakve veze s ubistvom sarajevskih policajaca i da mu je pritvor određen isključivo zbog predmeta „Volan“.

- Čovjek nikakve veze s tim nema. On je uhapšen nakon što je najavio Tužilaštvu i Sudu BiH da će se predati. Njemu je rečeno da se preda u nekoj od policijskih stanica na teroritoriji BiH i uhapšen je na deset metara od ulaska u policijsku stanicu Pale. Trifković u SIPA-i službeno oko toga uopće nije ni ispitan, samo su mogli s njim obaviti razgovor. Uhapšen je isključivo u predmetu „Volan“ – kaže Zubak.

Avaz saznaje da je uhapšeni Trifković ponudio jamstvo u zamjenu za slobodom. Zubak kaže da su bili spremni ponuditi  hipoteku na kuću njegove majke, ali je sud odbio te navode.

Uostalom, prema informacijama „Avaza“, Trifković je u Sudu BiH izjavio da se u BiH vratio i jer više „nema potrebe da bježi“.

Ispričao je da je bio u Srbiji i Crnoj Gori gdje mu stric ima građevinsku firmu i da se u tim državama neometano kretao.

Rekao je da je jedne prilike i legitimisan u Crnoj Gori i da nije bio uhapšen. Zaključio je da onda nije ni tražen.

U izjavi u Sudu Trifković je rekao da je imao priliku pogledati optužnicu, dokaze Tužilaštva protiv njega i naglasio da situacija nije „toliko loša po njega zbog čega se odlučio dobrovoljno predati.“

Sudu je rekao da godinu i po dana kako je bio u bjekstvu, nije pokušavao utjecati na svjedoke. No, sud to nije uvažio.

Trifković se nalazi u KPZ „Miljacka“, jer u Pritvorskoj jedinici Suda BiH nema mjesta, dodaje Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.