19.5.2020. 16:19
0
Predsjednik sportskog udruženja invalida Senad Felić osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe
Općinski sud u Bihaću donio je prvostepenu nepravosnažnu presudu kojom je predsjednika Udruženja Saveza za sport i rekreaciju invalida Unsko-sanskog kantona Senada Felića (1961. godište) iz Bihaća oglasio krivim i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sud je optuženom izrekao mjeru zabrane obavljanja poziva, aktivnosti ili funkcije na rukovodećim poslovima odnosno poslovima odgovorne osobe u organima kantona, grada i općina u trajanju od jedne godine, te ga obavezao da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist u iznosu od 14.406,80 KM.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je Feliću stavilo na teret da je periodu od 01.04.2006. godine do 25.12.2007. godine, u Bihaću, kao predsjednik Udruženja Saveza za sport i rekreaciju invalida Unsko-sanskog kantona, prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja i izvršio nabavku i plaćanje materijalno-tehničkih sredstava i opreme s transakcijskog računa Udruženja, navodeći da su isti nabavljeni za potrebe Sekcije ribolovaca i Sekcije rekreacije SSRI općine Bihać, kao i putovanje u SAD i plaćanje boravka na toj lokaciji.

Niti u jednom od slučajeva plaćanja optuženi nije upoznao ostale članove Upravnog odbora, niti su transakcije prethodno razmatrane, odobrene i donesene od Upravnog odbora SSRI USK-a, niti je Skupština SSRI USK-a utvrdila financijski plan i usvojila financijski izvještaj za 2006. i 2007. godinu, na koji način je optuženi prisvojio nabavljena materijalno-tehnička sredstva i opremu, i omogućio sebi put i boravak u SAD, te time pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.406,80 KM.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje  predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da donošenje prvostepene/nepravosnažne presude protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.


(Patria)

Presuda
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.