17.6.2020. 14:41
1
Detalji pucnjava i masovne tuče u Sarajevu: Potegao pištolj zbog prepirke u saobraćaju
Muškarac inicijala I.Z. uhapšen je jučer zbog pucnjave u sarajevskoj ulici Radenka Abazovića, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako je saopćeno, jučer u 19.40 sati obaviještena je dežurna služba Treće PU da je u ul. Radenka Abazovića, općina Novo Sarajevo, došlo do upotrebe vatrenog oružja.

''Dolaskom na mjesto događaja, policijski službenici su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do upotrebe vatrenog oružja, te da tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, a da je oštećeno jedno motorno vozilo. Naime, na mjestu događaja zatečeno je teretno motorno vozilo marke „MAN“ registarskog broja J34-A-950, sa prikolicom-cisternom registarskih oznaka E18-T-043, kojim je upravljao vozač B.G. iz Kaknja, a koji je izjavio da je nepoznata osoba ispalila više metaka u pneumatik pomenutog vozila, da bi se potom udaljilo u nepoznatom pravcu. Policijski službenici su u neposrednoj blizini mjesta gdje je došlo do upotrebe vatrenog oružja, pronašli i zaustavili osobu koja se mogla dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela.

Tom prilikom su ustanovili da se radi o osobi inicijala I.Z. iz Sarajeva, kod kojeg je pronađen pištolj kojim je izvršeno krivično djelo, te je konstatovano da za isti posjeduje odobrenje za držanje i nošenje navedenog vatrenog oružja. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 323. KZ F BiH (izazivanje opće opasnosti) i člana 293. KZF BiH (oštećenje tuđe stvari), policijski službenici su lišili slobode I.Z. rođen 1987.godine iz Sarajeva'', saopćeno je.

Kako je potvrdio portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić, do pucnjave je došlo nakon verbalne preprike u saobraćaju, javili su mediji.


Dvije pucnjave u jednom danu

Nakon pucnjave koja se dogodila dva dana ranije u blizini stadiona Asim Ferhatoivić Hase, propadnici policijske uprave Centar uhapsili su Tarika Panjetu i Aldina Poparu, prenosi"Avaz". 

Oni su, kako je potvrđeno, privedeni  a policija im je pronašla i pištolje. Riječ je o navijačima FK Sarajevo, a prema nezvaničnim informacijama, do pucnjave je došlo zbog obrisanog navijačkog grafita.  U ovom incidentu nije bilo povrijeđenih. Pucnjava se dogodila u nedjelju, 14. juna, nakon svađe u kafiću, a sve ima veze sa navijačkim grafitima.

Također, jedna pucnjava koja se povezuje sa ovim incidentom desila se dva sata ranije u ulici Patriotske lige, a osoba koja se s njom dovodi u vezu uhapšena je 15. juna. U oba slučaja, policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije Druge PU pronašli su oružje korišteno u izvršenju krivičnih djela, te će ono služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Sarajevo: Uhapšeni akteri pucnjave kod stadiona Koševo

Napomenimo da se tokom jučerašnjeg dana dogodila masovna tuča sarajevskom naselju Čengić-Vila, u ulici Džemala Bijedića, "kod Vjetrenjače", kada se potuklo više osoba. Kako su prenijeli ovdašnji mediji, na mjestu događaja bila je prisutna policija, uključujući i pripadnike Specijalne jedinice, kao i vozilo Hitne medicinske pomoći.

Medicinske ekipe ukazivale su pomoć povrijeđenim osobama.

"Za sada možemo potvrditi da je došlo do narušavanja javnog reda i mira u ulici Džemala Bijedića. Više informacija bit će poznato nakon što bude završen uviđaj", rečeno je iz Operativnog centra MUP-a KS.


Svaki peti građanin posjeduje ilegalno oružje

Prema nekim podacima svaki peti građanin BiH posjeduje ilegalno oružje, tako da je krajnja procjena da u BiH ima blizu 750.000 komada nelegalnog oružja. Problem je  očigledno podizanje svijesti građana o tome da im nije potrebno posjedovanje nelegalnog oružja u njihovim kućama. 

Nakon pomenutih dešavanja u proteklih nekoliko dana, građani Sarajeva opet s pravom strahuju za svoju sigurnost.  Dok se sva pažnja usmjerava na to da li se pridržavavamo preventivnih mjera, nosimo li zaštitne maske, održavamo li socijalnu distancu zbog koronavirusa, stiče se dojam da nadležne institucije ne muče brigu ko danas u glavnom gradu BiH, nosi i posjeduje vatrenu ili neku drugu vrstu naouružanja. 

 





1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.