17.6.2020. 19:43
3
SIPA u Sarajevu uhapsila dvije osobe zbog višemilionskih prevara
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva "Transfer" te izvršili pretrese na dvije lokacije i uhapsili dvije osobe jer su, kako saznaje Klix.ba, učestvovali u višemilionskim prevarama.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije i uhapsili dvije osobe zbog sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" u vezi sa krivičnim djelima iz člana 294. "Prevara", člana 373. "Krivotvorenje isprave", i člana 397. "Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka" Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine "Pranje novca“.

U okviru navedenih aktivnosti, jedna osoba je privedena u prostorije SIPA-e radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prijenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

SIPA je tokom realizacije akcije ostvarila saradnju sa policijskim agencijama u Njemačkoj i Austriji.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predatu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.