25.8.2020. 11:40
0
Podignuta optužnica za krijumčarenje ilegalnih migranata
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Marković Nedeljka, rođenog 1988. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku.

Optuženi se tereti, da je koncem septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji s njemu poznatim osobama s teritorije Republike Srbije, nakon što su ilegalno prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državaljana Iraka, među kojima je bilo i sedam malodobnih osoba.

Nakon toga, optuženi je iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, sa svojim motornim vozilom, organizirao prijevoz ilegalnih migranata s područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od policijskih djelatnika Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći s mjesta događaja, te je reakcijom policijskih djelatnika uhićen i savladan.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe, među kojima je bilo i malodobnih osoba, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.