15.1.2021. 11:18
0
Priče i detalji koji lede krv u žilama: Ovo su monstrumi i njihova nedjela koja su šokirala Bosnu i Hercegovinu!
U Bosni i Hercegovini se, nakon okončanja rata, dogodio veliki broj brutalnih ubistava, a koja su nerijetko prerasla u prave masakre.

U nastavku vam donosimo listu najbrutalnijih ubistava koja su potresla našu zemlju u posljednje dvije decenije.

Tomislav Petrović je 2008. godine u Lipnici kod Tuzle ubio čak šest osoba. On je u autobusu prvo ubio Niku i Maru Petrović, te Dragicu i Ivu Markanović. Potom je Miju i Kaju Petrović ubio na njihovom kućnom pragu. Mursel Čolić, vozač autobusa, bio je jedina osoba koja je preživjela ovaj krvavi napad Petrovića, koji je tako ubio svojih šest komšija i rođaka.

Petrović je prvobitno bio osuđen na 40 godina zatvora, ali je kasnije proglašen neuračunjljivim, te je poslan na liječenje od paranoidne šizofrenije gdje će ostati sve dok se ne steknu uslovi za njegovo puštanje na slobodu.

Edib Buljubašić iz Zenice se nalazi na izdržavanju najduže kazne u BiH. On je osuđen zbog ubistva supruge, oca, snahe i portira, te mu se sudilo i za još jedan pokušaj ubistva. Na slobodu bi mogao biti pušten tek 2043. godine, a osumnjičen je i za ratne zločine kao pripadnik HOS-a kod Čapljine. U zatvoru je čak napisao knjigu "Zašto sam ubio svog oca".

Armin Isaković iz Sarajeva, koji je nedavno preminuo u Sarajevu, je u ljeto 2008. godine nakon verbalne prepirke ubio svoju majku Fatimu, kojoj je kuhinjskim nožem zadao nekoliko ubodnih rana u predjelu grudnog koša i vrata. Prema njegovim izjavama, majku je navodno ubio jer je "sramotila porodicu". Kantonalni sud u Sarajevu ga je proglasio neuračunjljivim jer je bolovao od paranoidne šizofrenije. Pušten je na slobodu nakon liječenja koje je trajalo četiri mjeseca.

Početkom 2008. godine, tri maloljetna delikventa, Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić, u sarajevskom tramvaju su teško pretukli i ranili Denisa Mrnjavca, koji je kasnije preminuo. Prema izjavama očevidaca, oni su Mrnjavca napali jer je gledao u njihovom smjeru. Nakon što su ga pretukli, Sikirić mu je zadao ubodnu ranu u predjelu stomaka.

Ono što je posebno šokiralo javnost u BiH i Sarajevu je to što se sve desilo pred brojnim građanima Sarajeva koji su se tom prilikom našli u tramvaju, te koji nisu ništa poduzeli da se zaustavi napad na mladića. Sikirić i Talić su osuđeni na po 10 godina zatvora, dok je Lelović dobio 15 godina zatvora.

Nedim Fejzić, poznat kao "monstrum iz Hlapčevića", je prije 10 godina nožem ubio troje ljudi, dok je ranio sedam osoba u naselju Hlapčevići u Visokom. Među ranjenim osobama se našlo i četvero djece. 

Ubijeni su Zineta Rožajac, njen svekar Mehmed Rožajac i Dževada Bašinija. U njegovom krvavom napadu je povrijeđeno četvero djece, a najmlađa povrijeđena žrtva bila je beba od svega godinu dana. 

Prema izjavama očevidaca, on je upao u čak šest kuća i nožem probao da ubije sve one koji su mu se našli na putu. Prije toga se liječio na Psihijatrijskoj klinici u Sarajevu. Fejzić se i dalje nalazi u zatvoru, jer ne postoji ustanova u BiH u kojoj bi se on adekvatno liječio.

Edina Dizdarić, iz Krupe na Uni, kiselinom je otrovala svog petogodišnjeg sina, a par dana kasnije je ubila supruga Radu Mudrinića. Sud je ustanovio da boluje od paranoidne šizofrenije, te je poslana na liječenje na Sokolac.

Vedad Hafizović je 2006. godine rano ujutro ubio svoju majku, a onda je otišao u lokalnu džamiju da sapere krv. Kasnije je policiji rekao da je zaklao majku jer nije htjela da klanja sabah. Sud je rekao da boluje od šizofrene psihoze i poslao ga je na liječenje.

Ruža Jelić iz Usore je zbog četverostrukog ubistva osuđena na 20 godina zatvora. Ubila je svog ljubavnika i čak tri žene za koje je sumnjala da znaju za njihovu izvanbračnu vezu. 

Muriz Brkić i Avdija Selimović su na svirep način prije nekoliko godina u Olovu ubili Arnelu Đogić, nakon što su je masakrirali i mučili, a onda su njeno tijelo bacili u provaliju, te potom otišli u kafanu da sve "proslave" od novca kojeg su uzeli od ubijene djevojke.

Muriz Brkić i Avdija Selimović osuđeni su na ukupno 80 godina zatvora za ubistvo Arnele Đogić. Obojica su dobili po 40 godina zatvora.

Muhamed Kadirić je, prije tri godine, ubio iz automatske puške Safeta Kadirića, Emira Bajrića i Elkaza Razića. O motivima niko od komšija ništa nije znao, ali kažu da se sve desilo kad su popili više alkohola.

U decembru 2009. godine u sarajevskom naselju Stup se dogodilo trostruko ubistvo. Počinilac ovog krivičnog djela, tada 50-godišnji Mehmed Muhović, bio je podstanar u privatnoj kući čiji je vlasnik njegov rođak, koji živi u Njemačkoj. On je zatekao u iznajmljenoj kući tri reketara, koji su iz Srbije, a koji su se s Muhovićem poznavali od ranije.

Kasnije je utvrđeno da je Mehmed Muhović, rođen je 1959. godine u Beranima (Crna Gora), dok su njegove žrtve Vidosav Diković (51) i Slobodan Vitezović (59) iz Užica, te Zorica Mandić (47) iz Sevojna u Srbiji.

28. septembra 2016. godine dvoje maloljetne djece, djevojčica Melisa (11) i dječak Amar (7) ubijeni su u automobilu u zaseoku Repuševac na putu Lipnica - Obodnica kod Tuzle. Osumnjičeni za dvostruko ubistvo je bio njihov otac Nesad Djedović (41) iz Lipnice, koji je nakon toga pucao iz pištolja sebi u glavu. Otac je u svom automobilu iz pištolja ispalio nekoliko hitaca u djecu. Djevojčica je preminula odmah, a dječak na putu do UKC-a u Tuzli. Djedović je preminuo u bolnici dva dana kasnije, 1. oktobra.

Ante Niče iz mjesta Veliki Kablići kod Livna krajem oktobra 2015. godine ubio je u porodičnoj kući troje članova familije, pri čemu su majka Luca (66) i snaja Sandra (44) preminule na mjestu događaja, dok je brat Matko (46) umro na putu prema bolnici u Splitu. Nakon izlaska iz jednomjesečnog pritvora u mostarskoj kaznionici, gdje je služio kaznu zbog nasilja u porodici, Ante Niče je počinio trostruko ubistvo nožem.

Muamer Topalović osuđen je u martu 2003. godine na kaznu zatvora od 35 godina zbog ubistva tri člana hrvatske porodice Anđelić. Kantonalni sud u Mostaru je tada utvrdio da je riječ o ubistvu iz nacionalnih i vjerskih razloga. On je spomenute osobe ubio na Božić.

Prije dvije godine je ubijen policajac Mahir Begić kojeg je likvidirao  svirepi ubica Edin Gačić. On je Begića ubio pucavši mu iz automatske puške u glavu i prsa,  a smaknut je tri dana kasnije, u policijskoj razmjeni vatre, nekoliko kilometara od policijskog poligona u Suhodolu gdje je Begića i usmrtio i uzeo mu oružje. Pronaša ga je kolega koji je došao na smjenu, u lokvi krvi. Prije nego je ubijen, ranio je jednog pripadnika Specijalne policije MUP KS.

Ovaj svirepi zločin Gačić je počinio pet dana što je u Konjicu ubio i vlasnike jedne trgovačke radnje, također brutalno. Izmasakrirao ga je i bajonetom. Prije toga, u njega je ispalio više metaka u tijelo i glavu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.