25.2.2021. 15:03
0
Slučaj Dupovac i Mutap: Advokat Gačanović vršio pritisak na Sud BiH
Na Sudu BiH danas je održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora za osumnjičene Hasana Dupovca i Zijada Mutapa za još 60 dana. Oni se sumnjiče za krivična djela „organizovani kriminal“ i „pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela“, "protuzakonito posredovanje".

Postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić na današnjem ročištu zatražio je od Suda BiH da prihvati prijedlog Tužilaštva BiH navodeći da Tužilaštvo provodi istražni rad, a u proteklom periodu koliko su osumnjičeni u pritvoru provedeno je niz istražnih radnji koje su potkrijepile sve navode Tužilaštva BiH.  

Tužilac je istakao kako je saslušan veći broj svjedoka, te da je istraga proširena u više pravaca prema više osoba iz više institucija. On je napomenuo da je jučer izvršen pretres i izuzeta dokumentacija iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

„Pet svjedoka je do sada zatražilo zaštitu, za dva su već određene mjere zaštite. Svjedok M1 je dao iskaz o uništavanju dokumentacije i protokola postupanja u vezi Dženana Memića i Alise Mutap od mjesta događaja do zdravstvene ustanove“, kazao je Hasanspahić.

On je dodao da je vještačen telefon svjedoka M2 koji je predao snimak razgovora između njega i Hasana Dupovca u vezi kupovine automobila Renault Clio.

Zbog zaštite istrage tužilac nije mogao otkrivati detalje iz iskaza svjedoka, ali su priloženi Sudu BiH uz prijedlog o produženju pritvora.

Tako se danas moglo čuti da je jedan svjedok otkrio da su određeni komadi stakla „završili u kanti za smeće“, a više službenih lica će biti obuhvaćeno istragom.

„Pred vama je teka formata A4 koja je oduzeta u pretresu prostorija drugoosumnjičenog. U ovoj teci/dokazu se vidi da on detaljno vodi evidenciju o istražnim radnjama. Čak spominje i imena svjedoka koji su nabavili vozilo za novac. A na datum 09.02.2016. godine piše „greška Dupovca što odmah nije obavijestio druge policajce da Dženan i Alisa imaju samo povrede glave koje nisu tipične za slučaj saobraćajne nesreće“ kazao je Hasanspahić te je dodao čak je i Mutapova kćerka rekla: "Tata možda nas nije udarilo auto".

Hasanspahić je također naveo da se radilo na tome da se istraga okrene u suprotnom pravcu.

„Dupovac je kao visokorangirani policajac komunicirao sa Mutapom i kupovao je dokaze. Vrši se utjecaj na svjedoke, saučesnike i prikrivače. Javnost od pravosuđa očekuje da se ovo rasvijetli. Osumnjičeni bi boravkom na slobodi ometali istragu, utjecali na svjedoke“, kazao je tužilac Hasanspahić.

Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, usprotivio se prijedlogu tužioca te je naveo da odbrane nisu dobile nijedan zapisnik o saslušanju svjedoka čime je uskraćeno pravo odbrane na pripremanje odbrane i fer i pravično suđenje.

Gačanović je čak najavio da će osporavati nadležnost ovog Suda BiH, na šta ga je upozorila predsjedavajuća Vijeća Mediha Pašić da je nadležnost riješena, ali da on to može tražiti.

Gačanović je optužio Tužilaštvo BiH i Sud BiH da provode „pravno nasilje kako bi izvršili direktan pritisak na jednu pravosudnu instituciju kako bi donijela odluku u živom predmetu“. Riječ je o Vrhovnom sudu FBiH.

Odbrana osumnjičenih je potencirala da Tužilaštvo BiH nije konkretizovalo krivično djelo njihovih branjenika niti je iz činjeičnog osnova jasno za šta se sumnjiče.

Gačanović je iznio podatak da je Dupovac suspendovan.

Dodao je da je političkim mentorima Tužilaštva BiH trebala ova istraga te da je riječ o dogovoru Tužilaštva i Suda BiH.

Reagirao je tužilac Hasanspahić koji je odbacio ovakve insinuacije advokata. Predsjedavajuća Pašić obratila se Gačanoviću „da bude malo objektivniji i izbjegava takve konotacije“.

Advokat se posebno obrušio na medije tvrdeći da su doveli do ruba anarhije u Kantonu Sarajevo.

„Tužilaštvo i Sud BiH su podlegli pritiscima medija“, kazao je Gačanović.

Na takvu konstataciju reagirala je sutkinja Pašić navodeći da je advokat danas izvršio pritisak na sudsko vijeće.

„Zaista ja i moje kolege ovo smatramo pritiskom od strane branjenika prvoosumnjičenog. Prvo ste tražili da se izuzmemo ukoliko smo pod pritiskom, znate li vi koje je iskustvo iza nas i kakvim smo pritiscima bilo izloženi pa nismo podlegli pritiscima nikakve vrste pa ni u ovom slučaju. Vi ste se najmanje bavili prijedlogom Tužilaštva BiH. Tačno je da nedostaju dokazi ali ste se vi bavili aproksimacijama. Da to niste više ponovili. Ovo je prvi put da se neko ovako obraća Sudu, mi smo to shvatili kao pritisak na Sud i ovo vijeće“, kazala je Pašić.

Advokatica Zijada Mutapa Nina Kisić dala je tri prijedloga i to da Sud odbije prijedlog Tužilaštva BiH kao nepotpun, da ga odbije kao neosnovan i da Sud ukoliko smatra da treba odredi mjere zabrane Mutapu i Dupovcu.

Kisić je ponovila da odbrani nisu dostavljeni dokazi koji se odnose na osnovanu sumnju. Ona je ustvrdila da član 47. Zakona o krivičnom postupku ostavlja mogućnost da se odbrani ne dostavljaju dokazi ako bi doveli u pitanje interes istrage ali to nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.     


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.