20.5.2021. 15:17
0
Istraga u slučaju Memić se proširuje, tužilac najavio nova ročišta za pritvor
Na Sudu BiH održano je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora osumnjičenom Josipu Bariću koji je obuhvaćen istragom za organizirani kriminal u slučaju „Hasan Dupovac i drugi“, a u vezi smrti Dženana Memića u februaru 2016. godine.

Barić je već mjesec u pritvoru, a uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i protuzakonito posredovanje po Krivičnom zakonu BiH.  

Tužilac Ćazim Hasanspahić obrazlažući svoj prijedlog kazao je da su posebni pritvorski razlozi dobili na intenzitetu daljim istražnim radnjama.

„Tužilaštvo BiH je saslušalo više osoba, uputilo naredbe za pretres privremeno oduzetih predmeta, izdalo naredbu za vještačenje centralne jedinice Hotela Ilidža. Iz iskaza svjedoka dodatno se potvrđuje sumnja da je osumnjičeni Barić učestvovao u organiziranom kriminalu“, kazao je tužilac.

Naveo je iskaz svjedokinje A.A. koja je u noći 8. februara radila na KCUS-u i opisala je način izuzimanja odjeće od Alise Mutap i Dženana Memića koju je Barić trebao izuzeti.

Iz iskaza svjedokinje jasno je da Barić nije izuzeo krvavu majicu (ili džemper) od Alise Mutap.

„Te noći Mutap Alisa je otpuštena na kućno liječenje jer doktor Alija Čeljo nije uočio povrede. Sa porodicom je otišla kući sa džemperom koji je imao krvave tragove. Sa Memić Dženana je oduzeto sve uključujući i čarape. Zašto nisu i ovo izuzeli. Možda su ovi tragovi ključ kompletnog slučaja i mogli su dovesti do počiioca“, kazao je Hasanspahić.

Dodao je da iskazi drugih svjedoka o tome da drugi sektori sačinjavaju izvještaj o nesreći govori o fingiranju dokaza od organa koji trebaju štititi život građana.

Naredba za vještačenje centralne jedinice sa koje je obrisan operativno interesantan snimak iz noći 8. februara 2016. godine izdata je jučer.

„Nesporno je utvrđeno da su ti snimci brisani. Od toga momenta ništa se nije poduzimalo do izuzimanja od strane Tužilaštva BiH. Tužilaštvo je izdalo opsežnu naredbu za vještačenje da se utvrdi način i momenat brisanja snimka i ako postoji mogućnost eksportovanja snimka. Zar nije posao istražnih organa da utvrde ko je obrisao snimak. Ovo vještačenje će ponuditi odgovor o odgovornosti drugih lica koja su spriječila dokazivanje. Riječ je o planskom i organizovanom fingiranju i prikrivanju dokaza. I dalje postoji bojazan da bi osumnjičeni mogao ometati istragu, utjecati na saučesnike“, kazao je tužilac.

Dodao je da će istraga biti proširena u novim pravcima. Sedam svjedoka do sada je zatražilo zaštitne mjere.

„Nakon što su svjedoci otkrili fingiranje dokaze odmah zatraže mjere“, kazao je tužilac.

Hasanspahić je kazao da ovakav predmet još nikada nije bio pred Sudom BiH.

„Radi se o netipičnom predmetu, planskom i organizovanom prikrivanju dokaza o smrti Dženana Memića. Porodica već pet šest godina vodi borbu, a da li je imala podršku nas vrijeme će pokazati. Ne smijemo poslati poruku da ovo neće biti razjašnjeno i rasvijetljeno. Istraga se proširuje i na nova lica i bit će još ročišta za određivanje pritvora“, kazao je Hasanspahić.

Advokat Josipa Barića Kadrija Kolić kazao je da policajac „ne može da diše bez naredbe tužioca“. Kolić je pokušao sudu pojasniti da je protiv Barića vođena ranija istraga koju on naziva postupkom te da ne može ponovo biti predmet istrage. Podsjećamo da barić 2017. godine nije ni bio optužen niti dio sudskog procesa već je naprotiv Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv njega i još nekoliko policajaca navodeći da nisu počinili krivična djela već težu disciplinsku povredu. U toj istrazi Tužilaštvo KS se nije bavilo izuzimanjem dokaza od Alise Mutap već različitim službenim zabilješkama koje je sačinio Barić na okolnosti ispitivanja Alise Mutap.

„Obaveza tužioca je bila da provjeri te službene zabilješke“, kazao je Kol

Kolić je kazao da ako je iskaz svjedoka A.A. inkriminirajući po Barića da je on spreman odležati njegovu kaznu.

Tražio je od suda da odbije prijedlog za određivanje pritvora i da Barića puste na slobodu.

„Nikada više neću ući u sudnicu, prestat ću se baviti advokaturom ako ovaj čovjek bude osuđen“, kazao je Kolić.

Kolić je u svom izlaganju kazao kako tužilac Hasanspahić uvlači Sud BiH u krivičnu odgovornost kao i da ruši ustavni poredak. Reagirao je tužilac navodeći da ovakve kvalifikacije zaslužuju opomenu.

U jednom dijelu Kolićevog obraćanja je isključena javnost iako je tužilac Hasanspahić kazao da javnost može ostati i da nema razloga za isključenje javnosti.

Sudu BiH se obratio i osumnjičeni Barić koji je saglasan sa svim što je rekao njegov advokat.

Istakao je kako je 18 godina radio kao saobraćajni istražilac i da nije imao nikad zamjerku nijednog tužioca.

„Tu noć kad se desio ovaj nesretni slučaj radio sam svoj policijski posao. Sve sam iste sekunde prijavio tužiocu. Nijednu činjenicu nisam preskočio. Nisam rekao da nije saobraćajna nesreća već da je moguće da se radi o nečem drugom i da se nagažuju druge krim i policijske službe. Moj je posao da popričam sa povrijeđenim obaviti informativni razgovor ako može da da opis vozila, boju, registarsku oznaku da bismo mogli raspisati potjernicu“, kazao je Baroć.

Dodao je da je garderoba Dženana Memića bila na stolu koju mu je donijela medicinska sestra kao i odjeću Alise Muap.

Na pitanje predsjednice Vijeća Mire Smajlović kakva je procedura kada je u pitanju ženska osoba i izuzimanje stvari Barić je kazao da ne može od ženske osobe izuzimati odjeću te da je zamolio medicinsku sestru da izuzme odjeću.

„Ja sam obaviejstio dežurnog tužioca da je Alisa dobila lakše povrede i da će ona ići kući. Nisam je ni vidio kada je otišla kući, niti sam dobio ikakvu naredbu. Tužilac me je stavio u nekakvu kriminalnu grupu jer se sa Zijadom Mutapom znam 30 godina. Znam ga ali ja sam Mutapa zadnji put vidoo ispred bolnice. Alisu sam tada vidio prvi i zadnji put. Jedini s kojim sam bio u kontaktu je moj šef Hasan Dupovac ali nikad sami. Tužilac traži da mi se odredi pritvor. Ako postoji jedan milimetar da se otkrije šta je bilo ja pristajem na pritvor“, kazao je Barić.

Hasanspahić je ponovio da je majica Alise Mutap u kojoj je bila kritične noći isječena makazama.

„S obzirom na istragu i utvrđene pritvorske razloge još se provodi istraga i mi ne možemo pretpostaviti šta će pokazati vještačenje telefona. Zato ne mogu biti alternativne mjere odnosno mjere zabrane“, kazao je tužilac.

Kolić je kazao da su saglasni da Sud odredi mjere zabrane koje god hoće ali da nema dokaza da je Barić namjerno propustio da izuzme majicu od Mutap.

Odluka o pritvoru bit će poznata u zakonskom okviru.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.