25.10.2021. 8:35
3
Ko je istragu ubistva sarajevskih policajaca odveo u pogrešnom smjeru i čiji je američki broj mobitela? - Svi tragovi vode u Istočno Sarajevo, a gube se na Sokocu?!
Bivši šef Odjela za organizovani i međukantonalni kriminal FMUP-a Edin Vranj je, nekoliko dana nakon ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, u novembru 2018. za Oslobođenje rekao da “istraga u ovom predmetu, realno posmatrano, može potrajati, ali je bitno da se vrijedno i neprekidno radi, te da se maksimalno koristi sva dostupna i potrebna istražiteljska, kriminalistička i tužilačka pamet”.

Kockice zločina ni poslije tri godine nisu složene. Izvršitelji ovog krivičnog djela nisu privedeni pred lice pravde, a istrazi se ne nazire kraj.

SASLUŠANJA I HAPŠENJA

- Rasvjetljavanje ubistva policijskih službenika MUP-a KS-a prioritet je u radu Tužilaštva Kantona Sarajevo. Međutim, budući da se radi o izuzetno kompleksnoj istrazi, saopćavanje bilo kakvih informacija iz predmeta moglo bi ugroziti istragu, kratko su, na naša mnogobrojna pitanja, odgovorili u sarajevskom Tužilaštvu.


Šehović i Vujinović su ubijeni 26. oktobra 2018. godine u pucnjavi koja se dogodila oko četiri sata ujutro u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, svi putevi vode u Istočno Sarajevo, odakle je kobne noći došao crni Seat Leon iz kojeg je ispaljen rafal iz automatske puške u pravcu policajaca i gdje se isti automobil uputio nakon ubistva. Negdje kod Sokoca gubi mu se svaki trag.

U oružanom napadu Šehović je ubijen na licu mjesta, dok je Vujinović sa teškim povredama glave prevezen na KCUS, gdje je preminuo. Zbog ubistva je saslušano oko 300 osoba, a zbog direktne umiješanosti u ovaj zločin su uhapšeni Miloš Obradov i Srećko Trifković, koji su se nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka našli na slobodi. U vezi sa ubistvom su se, nezvanično, dovodila i imena Nedeljka Lizdeka i Stefana Samardžije. Poligrafski je testirano 39 osoba i izuzeto oko 100 videonadzora koji su vještačeni. Međutim, ništa od toga nije dalo pomak u istrazi. Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli radeći na ovom tekstu, istragu je u pogrešnom smjeru odveo doušnik policije.

Šehović je ubijen na licu mjesta, dok je Vujinović preminuo u KCUS-u / Senad Gubelić

- On je saslušavan četiri sata i dao je informacije koje su nas odvele u pogrešnom smjeru. Tu se izgubilo dosta vremena, a imena ubica su ostala nepoznata, rekao nam je izvor blizak istrazi. Da je bilo krivih tragova u rješavanju ovog brutalnog zločina, smatra i Zvonko Marić, bivši član Komisije za sigurnost KS-a.

- Bilo je, čini mi se, i određenih opstrukcija, zbog čega su na krivom putu bili ljudi koji su vodili ovu istragu. Ali, ohrabruju podaci da su na tom slučaju angažovani najbolji istražitelji i stručnjaci kako bi se riješila istraga, navodi Marić.

Treba podsjetiti i na izjavu koju je u decembru prošle godine za Oslobođenje dao Duško Tomić, advokat koji je tada branio Darka Eleza.

- Elez je spreman otkriti ko su ubice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Spreman je na svaki vid saradnje, govorio je tada Tomić. Elez, koji je u međuvremenu promijenio branioca, saslušavan je od tada do danas dva puta u zgradi Tužilaštva KS-a.

- Pitali su ga u vezi s ubistvom, ali on nema veze s tim. Hoće od njega da naprave svjedoka iako je rekao da ne zna ništa o tome, kazao je u julu ove godine Elezov advokat Senad Kreho. Krehine kolege, advokati Tatjana Savić i Bojan Veselinović, koji zastupaju osumnjičene za ubistvo Šehovića i Vujinovića, i dalje tvrde da njihovi branjenici nemaju veze sa ovim događajem.

- Ni do danas nismo obaviješteni o tome da li je istraga u toku ili je obustavljena, kažu Savić, koja zastupa Trifkovića i Veselinović, čiji je branjenik Miloš Obradov.

- Obradov je devet mjeseci proveo u pritvoru iako smo sve vrijeme tvrdili da on posjeduje kvalitetan alibi. Zvaničnih informacija o tome da li ima ikakvih pomaka u istrazi, u kojoj je fazi, da li se nešto dešava, još nemamo, objašnjava Veselinović za Oslobođenje i O kanal.

Penzionisani policajac Dragan Mioković smatra da se oni koji su ovo uradili moraju pronaći.

- Ono kako se osjećaju najbliži s obzirom na gubitak najmilijih je neuporediv sa bilo čime. Želim da vjerujem da će članovi njihovih porodica naći način da izađu iz toga. Kad policajac padne na dužnosti, oni koji ostaju u policiji moraju biti svjesni da je naša obaveza i sveta dužnost da se pronađu počinitelji i da se obezbijede dokazi da budu procesuirani. Također, kad policajac bude ubijen na dužnosti, moraš biti svjestan da samo slučajno to nisi bio ti. Onaj koji ih je ubio, ako ga ne nađeš, opet će ubiti. A svi iz njegovog okruženja i tog miljea će procijeniti da ubiti policajca i nije tako strašno, što je nedopustivo i strašna poruka za nas, navodi Mioković.

AMERIČKI BROJ

Iz Sindikata policije KS-a se također nadaju rješavanju ovog slučaja.

- Oni su bili izuzetno dobri momci. Dobri policijski službenici i obavljali su dobro svoj posao. Ubijeni su samo zato jer su radili svoj posao. Radi se na ovom slučaju i nadam se da će Uprava policije u saradnji sa Tužilaštvom riješiti ovaj slučaj, rekao je predsjednik Sindikata policije KS-a Sadik Ećo u izjavi za Oslobođenje i O kanal. Napomenimo i to da su istražitelji tokom istrage došli do saznanja da je u kritičnoj prilici na Alipašinom Polju korišten američki broj mobitela, koji je kasnije bio aktiviran u Bijeljini. Međutim, ko je koristio sporni broj i koga je pozivao, nije otkriveno ni do danas, prenosi Oslobođenje.


3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.