15.11.2022. 19:26
0
Suđenje za ubistvo Kenina Lukača: Sklonio Keninovu torbicu u svoj auto radi opreza, znao da su obje strane opasne
Saslušanjem svjedoka danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sutkinja Adisa Zahiragić nastavljeno suđenje Seadu Adiloviću, Vedadu Višnjiću i Asmiru Murtoviću, optuženima za ubistvo Kenina Lukača u januaru ove godine u naselju Pofalići.

Išao po nalaze

Na dan ubistva, odnosno 20. januara, Edin Mutić bio je, zajedno s Asmirom Murtovićem, u ugostiteljskom objektu „Food Office“ u naselju Nova Otoka, a koji je držala Emina Kabaš, supruga Adela Kabaša, koji je u bijegu nakon ubistva Mehmeda Ramića, najboljeg prijatelja Kenina Lukača.

Mutić je vidio Lukača koji je prošao pješke i pozdravio ga mahnuvši rukom. Nakon toga se Lukač vratio vozilom u rikverc, a Asmir Murtović je izašao iz objekta. Svjedok je kazao da se Asmir vratio, ali da ništa nije govorio. Po povratku Emine Kabaš, koja je vozila Asmirov auto, Murtović je otišao iz objekta. Sat poslije toga Mutić, koji je radio kao dostavljač, otišao je na Pofaliće, gdje mu je rečeno da je „ubijen Bracin sin“.

Kasnije će Mutić od Emine saznati da joj je Asmir rekao da mu je Lukač prijetio ispred „Food Offica“, zbog čega je bio uznemiren. Gledajući snimak videonadzora, Mutić je rekao kako je vidio Lukača da ide u rikverc te da je Murtović izašao iz objekta i otvorio vrata suvozača.

- Nešto su pričali i Kenin je mahao rukama kao da prijeti - kazao je svjedok, navodeći da se nakon toga Asmir vratio u objekt, a Lukač se odvezao.

Svjedok Eldar Kudo dobro je poznavao Kenina iz školskih dana. Spomenutog dana Kenin je došao kod njega u firmu, a Kudo je izašao da se pozdravi. Vidio je da je Kenin bio uznemiren, a ovaj mu je rekao da je sreo Asmira i da su se „sporječkali“.

- Rekao sam mu da se ne izlaže i da izbjegava konflikte. Nastavili smo razgovarati o njegovoj majci jer je Kenin išao po njene nalaze i terapiju - kazao je Kudo.

Sklanjanje torbice

Prema riječima svjedoka, Lukač je krenuo po nalaze, skinuo je nešto odjeće sa sebe, a Kudo je njegovu torbicu smjestio u pretinac svog vozila. Upravo je ovo sklanjanje torbice bilo interesantno odbrani optuženih pa ga je advokatica Dijana Hasić, koja zastupa Vedada Višnjića, upitala da li on ima običaj da tuđu torbicu sklanja u svoje vozilo.

I sutkinju Zahiragić je interesiralo je li svjedok sumnjao da je Kenin imao opasno sredstvo, na šta je svjedok rekao da nije sumnjao.

- Bio je to instinkt, šta ja znam, ja sam to sklonio na sigurno mjesto. Nije mi se torbica učinila teškom - kazao je svjedok.

Na konstataciju advokatice Hasić, koja je pročitala iskaz svjedoka iz istrage u kojem je rekao da je on predložio da skloni torbicu, a nije spominjao da je Lukač skinuo odjeću zbog vrućine, svjedok je kazao:

- Meni je cilj da zaštitim ugled firme i svoju porodicu.

Hasić je upitala je li cilj sklanjanja torbice bio da ne dođe do pucnjave, na šta je svjedok odgovorio:

- To sam učinio instinktivno, radi opreza.

Uslijedilo je insistiranje advokata Amira Hadžića, koji zastupa Murtovića, da objasni zašto da zaštiti svoju firmu i posao, na šta svjedok je kazao:

- Smatrajući da su obje strane opasne, to je bio čisti prijateljski i građanski instinkt. Poznajući Kenina, ja znam da on nije nosio oružje. Možda sam smatrao da je sigurnije da torbica bude kod mene. Nije se protivio da mi da torbicu. To je bio trenutak, sekunda.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar ove godine.

Naređeno dovođenje svjedokinja

Na današnjem pretresu bilo je planirano saslušanje šest svjedoka. Za dvoje je utvrđeno da nisu dobili poziv. Također je utvrđeno da su svjedokinje Elvedina Peljto i Sarah Šunje uredno primile poziv za pretres, pa će njih dvije, u prisustvu sudske policije, biti dovedene na naredni pretres.

Navodi iz optužnice

Optuženi se terete da su 20. januara 2022. godine u 16.50 sati u ulici Ruđera Boškovića, nakon naguravanja, usmrtili Kenina Lukača, u kojeg su ispalili 11 hitaca iz pištolja. Poslije toga su se skrivali do 22. januara, kada su i uhapšeni. Ubijeni Lukač je bio prijatelj Mehmeda Ramića, koji je 12. decembra 2021. ubijen na raskrsnici u naselju Pofalići, prenosi avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.