17.5.2023. 10:30
0
Detalji akcije Derbi 2: Policajac u ZHK rekao osumnjičenom da ga prati SIPA
FOTO: screenshot
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Gruda i Ljubuškog realizovali operativnu akciju „Derbi 2“, u okviru koje su izvršeni pretresi stambeni objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji i privremeno oduzimanje dokumentacije na dvije lokacije.

Privedena je jedna osoba koja se tereti za krivično djelo “Odavanje službene tajne” u vezi sa krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”. Kako N1 saznaje, riječ je o policijskom službeniku koji je u penziji.

Krivično djelo počinio je 5. maja 2022. godine kao policijski službenik, rečeno je za N1 u Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona pod čijim nadzorom je vođena akcija.

Naime, on je kao policijski službenik imao pristup bazi IDDEEA kao i vlasnicima registarskih oznaka. SIPA je u tom trenutku radila istragu krivičnih djela u vezi sa akciznom robom i osumnjičena osoba je bila pod mjerama praćenja. Policijski službenik je došao do informacije i kazao osumnjičenom da ga SIPA prati te odao o kojem vozilu je riječ. Time su, kako su nam rekli iz Tužilaštva ZHK, ugrožena akcija i životi djelatnika SIPA-e.

Policijski službenik u penziji je priveden i danas je predat u nadležnost Tužilaštva ZHK. Prema nezvaničnim informacijama, ta nje ma neće biti zatražen pritvor.

Podsjetimo, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti realizovane su po nalogu Općinskog suda u Ljubuškomi pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.