16.1.2024. 17:42
0
Potvrđena optužnica protiv gradonačelnika Čapljine zbog korupcije
Kantonalni sud u Mostaru je u cijelosti potvrdio optužnicu Tužilaštva Hercegovačko-neretavnskog kantona protiv Smiljana Vidića (61), aktuelnog gradonačenlika Čapljine i Darka Šimovića (52), pomoćnika rukovoditelja Službe geodetskih i imovinsko-pravnih poslova tadašnje općine Čapljina, prenosi Dnevni avaz.

Vidić je optužen za produženo KD Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st.1. KZ FBiH, a Šimović za KD Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st.1 KZ FBiH.

- Naime, optužnicom se Vidić i Šimović sumnjiče da su u periodu od marta 2011. godine do januara 2015. godine na području općine Čapljina, u svojstvu službenih osoba u FBiH, zajednički i dogovorno, iskoristili svoj službeni položaj i ovlasti - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Kako su pojasnili, njih dvojica su prekoračili granice svoje službene ovlasti.

- Ne obavivši svoje službene dužnosti koje im njihova funkcija daje u smislu upravljanja općinskim i državnim građevinskim zemljištem na području općine Čapljina i to ne s ciljem u kojem su im takva ovlaštenja data, nego s ciljem da drugom pribave protupravnu imovinsku korist, odnosno pričine imovinsku štetu općini Čapljina, prenosi Avaz.

Posljedicom tih propusta Smiljana Vidića i Darke Šimovića, neregistrirana pravna osoba „Neretva energija“ d.o.o. Čapljina je dobila na korištenje zemljište površine 143.159 metara kvadratnih u općini Čapljina, a potom dana 29.01.2015. godine, postala i vlasnikom dodijeljenog zemljišta, prema Rješenju Općinskog suda u Čapljini. Na taj način su osumnjičeni pravnoj osobi „Neretva energija“ d.o.o. Čapljina pribavili protupravnu imovinsku korist u vidu stjecanja prava vlasništva nad zemljištem, iako nisu imali pravo na to - navedeno je iz Tužilaštva HNK.

Vještačenjem je utvrđeno da je to zemljište u 2015. godini vrijedilo 1.002.113,00 KM, a pravna osoba „Neretva energija“ je isto dodjelom platila 143.159,00 KM. Na taj način je pravnoj osobi „Neretva energija“ d.o.o. Čapljina pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 858.954,00 KM, a općini Čapljina pričinjena šteta u vidu gubitka prava vlasništva nad navedenim zemljištem u visini 1.002.113,00 KM, procijenjene vrijednosti u 2015. godini- stoji u optužnici.

Također, Tužilaštvo je u optužnici, u skladu sa Zakonom, predložilo Sudu da se osumnjičenima izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti jer postoji opasnost da bi takvo obavljanje moglo poticajno djelovati da počine novo krivično djelo vezano uz obavljanje zvanja, djelatnosti ili dužnosti, piše Dnevni avaz.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati ispitivanjem određenog broja svjedoka i vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.