24.5.2016. 15:40
0
Istraživači tvrde: Plač beba dok ne zaspe ne uzrokuje stres niti bilo kakve emocionalne probleme
Novo istraživanje Flinders Univerziteta u australijskom gradu Adelaide pokazalo je da roditelji trebaju pustiti svoju bebu da plače sve dok sama ne zaspi, tvrdeći da je takva metoda efikasna i da ne uzrokuje stres niti bilo kakve emocionalne probleme za bebu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je provedeno na 43 para roditelja sa djecom u dobi između šest i 16 mjeseci sa zajedničkim problemom: bebom koja ima problema sa spavanjem.

Polovina roditelja je, tokom monitoringa, svoju djecu ostavljala u njihove krevete te napuštala sobu dok je druga polovina roditelja ostajala u sobu blizu djeteta sve dok ono ne bi zaspalo. 

Tokom tri mjeseca takvih "metoda", ustanovljeno je da su bebe iz prve grupe zaspale skoro 15 minuta ranije nego bebe uz koje su bili roditelji. 

"Ovakvi podaci pomoći će roditeljima koji ponekad djeluju nemoćno pored bebe koja želi zaspati, ali plače", smatra autor studije, profesor psihologije na Flinders Univerzitetu Michael Gradisar.

Prema njegovim riječima, bebe iz prve grupe koje su same zaspale nakon plača nisu pokazale veliki nivo hormona stresa.

"Roditelji ponekad osjećaju krivicu kada njihovo dijete neutješno plače ali postavljanjem jasnih stavova i ljubavi te ograničenja u tom segmentu, vaša djeca mogu bolje funkcionisati", tvrdi Gradisar.

(Anadolu Agency)

 

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.