19.8.2016. 16:14
0
"Studije pokazuju da trećina djece brže ozdravi ako su oba roditelja s njim za vrijeme liječenja"
Roditeljska kuća namijenja za smještaj djece oboljele od malignih bolesti koja na liječenje dolaze izvan Sarajeva i članove njihovih obitelji važan je projekt a s obzirom na potrebe i činjenicu da blizina bliskih srodnika doprinosi procesu liječenja neophodno je sistemski riješiti pitanje finansiranja rada tog objekta.

Psihologinja u Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka FBiH" Aldina Selimagić Šljivo kazala je danas novinarima da Roditeljska kuća ima deset apartmana za smještaj članova obitelji djece oboljele od malignih bolesti, a svi kapaciteti su nažalost popunjeni. Njihov smještaj i boravak u toj ustanovi trenutno se finansira uz pomoć donacija, a sistemsko rješenje omogućilo bi finansijsku održivost Roditeljske kuće.     

- U međuvremenu, uz pomoć prijatelja, mi ćemo osigurati smještaj i boravak djeci koja se trenutno liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijstrijske klinike UKCS i članovima njihove obitelji - kazala je.  

Po njenim riječima oko 60 djece se godišnje liječi na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike UKCS, a u posljednje vrijeme primjetan je blagi porast broja oboljelih od malignih bolesti.   

Suština projekta Roditeljska kuća je omogućiti bliskim članovima obitelji da tokom liječenja borave uz oboljelo dijete jer, po mišljenju stručnjaka, na procent izlječenja značajno utječe blizina roditelja i bliskih srodnika.

- Studije pokazuju da trećina djece brže ozdravi ako su oba roditelja s njim za vrijeme liječenja. Upravo Roditeljska kuća omogućava da članovi obitelj budu uz djecu za vrijeme liječenja. To govori o značaju projekta i nadamo se i vjerujemo da će biti omogućena i finansijska održivost tog objekta - istaknula je i zahvalila svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji su pomogli u izgradnji tog objekta i još pomažu.    

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka FBiH" nastalo je 2003. godine na inicijativu roditelja djece koja su se tada liječila od malignih bolesti. U namjeri da oboljeloj djeci olakšaju proces liječenja 2011. godine započeli su projekt Roditeljska kuća, izgradnja objekta počela je u martu 2014. a u aprilu ove godine objekt je i otvoren.   

Roditeljska kuća,  na lokalitetu Jezero, u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo na površini od 666 kvadratnih metara ima suteren, prizemlje i tri sprata, deset apartmana, multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, multifunkcionalnu salu, te prostorije za Udruženje.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.