11.11.2016. 15:05
0
Upozorenje: Na bh. tržištu prodaju se dječje kašice koje sadrže pesticide
Federalna uprava za inspekcijske poslove obavijestila je nadležne inspekcije u kantonima da provjere da li su navedene kašice u prometu te (ako ih pronađu) da poduzmu zakonom propisane mjere

Federalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je jučer od Agencije za sigurnost hrane BiH obavještenje, koje je izdalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, o postojanosti sumnje na sigurnost i time rizika po ljudsko zdravlje određenih dječijih kašica i sokova proizvoda “Juvitana” proizvođača “Takovo” Gornji Milanovac, zbog povećanog sadržaja ispitivanih, određenih vrsta pesticida, piše Fena.

U saopćenju za javnost navodi se da je, po prijemu tog akta, Federalna uprava za inspekcijske poslove isti dan obavijestila nadležne inspekcije u kantonima da provjere da li su navedene kašice u prometu te (ako ih pronađu) da poduzmu zakonom propisane mjere.

– Naknadno smo, od Inspektorata RS, dobili obavještenje kompanije “Takovo” Gornji Milanovac o uvozu dvije sporne kašice u Bosnu i Hercegovinu. Shodno tome, obaviješteni su i federalni sanitarno-tržni inspektori na carinskim ispostavama o pojačanju inspekcijskog nadzora nad uvozom pošiljki dječijih kašica i sokova. Sve nadležne institucije i javnost bit će blagovremeno obaviješteni nakon inspekcijskih provjera kod uvoznika iz Republike Srpske – navodi se u saopćenju.

(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.