30.1.2017. 22:52
1
Ovo su idealne godine za prvu trudnoću
Ako vjerujete da su kasne dvadesete godine idealne za prvu trudnoću – griješite!

Trudnoća nakon 35. godine života obično se smatra rizičnom, a kao razlozi se navode moguće komplikacije u poznim fazama trudnoće, piše “Savršena“…
 
Ipak, nova studija sprovedena na University of Southern California u SAD-u otkrila je da rađanje deteta nakon 35. poboljšava mentalne sposobnosti majke.

U okviru istraživanja sprovedeno je nekoliko testova. Među ispitanicama nalazili se 830 žena u menopauzi koje su testirane u više oblasti – vizuelnoj percepciji, verbalnom pamćenju, koncentraciji i pažnji.

Žene koje su dijete rodile nakon 35. godine života postigle su bolje rezultate na ovim testovima – poput onog koje pokazuje verbalno pamćenje ili kognitivne sposobnosti.

Ovakvi rezultati su povezani sa hormonima estrogenom i progesteronom, koji su vrlo aktivni tokom trudnoće, a dokazano je da imaju pozitivne uticaje na hemijske procese u mozgu.

Iako vas niko ne može natjerati da imate dijete u dobi kada to ne želite, možda bi o čitavoj stvari trebalo dobro da razmislite.

Naravno, najbolje vrijeme za rađanje djece jeste ono kada vi osjetite da ste spremni da postanete majka, ali ne bi bilo loše da se i rezultati ovakvih istraživanja uzmu u obzir.

(Merima Druškić)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.