20.11.2017. 13:28
0
Narayan: Postoje daleko bolji načini discipliniranja djece od fizičkog nasilja
Djeca, mladi reporteri i aktivisti-adolescenti danas su, na Međunarodni dan djeteta, u sjedištu Ujedinjenih nacija u Sarajevu preuzeli ključne uloge u medijima, politici, preduzećima, sportu i zabavnim programima kako bi iskazali podršku za milione njihovih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni.

UNICEF BiH je u saradnji sa Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH danas organizirao ovu posebnu pres-konferenciju u okviru akcije "Djeca preuzimaju 2017" na kojoj su prisustvovali predstavnici Vijeća za djecu BiH.  

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan istakla je da se ovogodišnja tema akcije "Djeca preuzimaju" u BiH odnosi na nasilje nad djecom te sprečavanje fizičkog nasilja nad njima.

Istraživanja UNICEF-a su, dodala je, pokazala da je pola djece u BiH kod svojih kuća izloženo fizičkom kažnjavanju u nekom obliku od roditelja ili skrbnika te da želi poslati poruku da je to neprihvatljivo, štetno po djecu i da postoje daleko bolji, alternativni načini discipliniranja djece od fizičkog nasilja.  

Narayan je istakla da je jedna od aktivnosti u okviru obilježavanja Međunarodnog dana djeteta u BiH i izrada smjernica za utvrđivanje najboljeg interesa djeteta, a to je pojam koji proističe iz Konvencije o pravima djeteta i podrazumijeva da sve odluke koje se odnose na djecu moraju imati najbolji interes za njih.

- Upravo zbog toga UNICEF sa svojim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora radi na izradi smjernica koje bi pomogle donositeljima odluka da uzimaju u obzir upravo najbolji interes djeteta - istakla je.

Volonterka u Vijeću za djecu BiH pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Lajla Hadžiomerović koja ima 17 godina, kazala je da insistira na zabrani nasilja nad djecom te da su djeca jednaka i ravnopravna u društvu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.