22.4.2018. 22:50
0
Sarajevo: Na međunarodnoj konferenciji o odgoju djece s teškoćama u razvoju 160 učesnika
Odgoj, obrazovanje i rad s djecom s teškoćama u razvoju, odnosno osobama s invaliditetom, zahtijevaju mnogo ozbiljniji sistemski pristup i uključivanje stručne podrške u ovoj oblasti, poruka je sudionika Međunarodne konferencije ”Multidisciplinarni pristupi u edukaciji i rehabilitaciji”, završene danas u Sarajevu.

Trodnevna naučno-stručna konferencija, koju je organiziralo Udruženje defektologa, edukatora-rehabilitatora u Kantonu Sarajevo ”STOL” u partnerstvu s Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Centrom ”Vladimir Nazor”, okupila je u glavnom gradu BiH oko 160 sudionika iz zemalja regiona, a na skupu je izloženo više od 60 stručnih i naučnih radova iz oblasti edukacije, rehabilitacije i rada s djecom s teškoćama u razvoju.

- Svjedoci smo mnogobrojnih privremenih rješenja, projektnih aktivnosti, koje ne uključuju stručnjake, neophodne za spomenutu oblast. Ova konferencija je upravo istakla neophodnost multidisciplinarnog pristupa, kako specijalnih edukatora, tako i drugih stručnjaka različitih profila kako bi se ostvario napredak svakog djeteta, individualno, i zadovoljenje svih njegovih potreba - kazao je predsjednik Udruženja defektologa, edukatora-rehabilitatora u KS 'Stol' Selmir Hadžić u izjavi za Fenu.

Pojasnio je kako je cilj konferencije, čije bi održavanje trebalo postati tradicionalno, bio da se na jednom mjestu okupe eminentni stručnjaci iz regiona i šire, te da se razmijene iskustva i saznanja, kao i nova dostignuća u spomenutoj oblasti.

- Konferencija je dala ozbiljan doprinos unapređenju sistema odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju - ocijenio je Hadžić, elaborirajući domete tog naučno-stručnog skupa.     

Na skupu su razmatrani različiti izazovi na planu edukacije i rehabilitacije djece sa svim vrstama poteškoća, uključujući institucionalne kapacitete, socijalnu inkluziju, ranu intervenciju i razne servise usluga, kako za roditelje, tako i za djecu nakon završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja.  

Međunarodna stručno-naučna konferencija "Multidisciplinarni pristupi u edukaciji i rehabilitaciji“ prva je te vrste u BiH, a okuplja većinom defektologe, odnosno specijalne edukatore.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.