17.5.2018. 18:30
0
Travnik: Peticija za potporu inicijativi za zabranu fizičkoga kažnjavanja djece
U okviru projekta "Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju u Zapadnom Balkanu i Turskoj", u Travniku je u četvrtak organizirano potpisivanje peticije za potporu inicijativi za zabranu fizičkoga kažnjavanja djece.

Peticija će zajedno s inicijativom biti upućena zakonodavnim vlastima, u svrhu izmjene Obiteljskoga zakona FBiH.

Regionalni projekt vodi Biro za ljudska prava, kao jedan od partnera UNICEF-a, a financira ga Europska Unija u BiH.

Osnovni cilj navedenog projekta, u BiH, bila je analiza zakonodavnog okvira, kao i postojećih mehanizama prikupljanja podataka vezanih za nasilje nad djecom.

Jedna od preporuka analize zakonskih okvira odnosila se na zabranu fizičkog kažnjavanja djece unutar obiteljskoga okruženja, te usklađivanje domaćeg zakonodavstva s međunarodnim standardima u toj oblasti.

Potrebu za jasnim uvođenjem zabrane fizičkog kažnjavanja djece u zakonodavstvu Federacije Bosne i Hercegovine potvrđuje i niz preporuka i stavovi ključnih tijela koje se bave zaštitom prava djece kao što je Odbor za prava djece te Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine u kojima je navedeno da u pravnim propisima u Federaciji BiH izostaje izričita zabrana tjelesnog kažnjavanja djece u svim sredinama, uključujući i obiteljsko okruženje, navodi se u priopćenju Biroa za ljudska prava.

U istom se navodi da je pod sloganom "Skloni batine, da su valjale u raju bi ostale", proveden  niz aktivnosti koje, između ostalog, uključuju i inicijativu za izmjene i dopune Obiteljskoga zakona Federacije BiH, u sklopu koje je organizirano i potpisivanje peticije u pet gradova i općina u FBiH, kao načina kojim se osigurava široka pod građana procesima zaštite prava djece. Inicijativa će biti upućena na adresu nadležnih ministarstava s ciljem da se prijedlozi i preporuke za izmjenama pomenutog zakona što prije nađu na dnevnom redu oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Pravo djeteta na zaštitu nije samo obveza roditelja, zaštitu od svih oblika nasilja dužna je osigurati i država, dodaje se u priopćenju.

 

(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.