23.5.2018. 16:40
0
Voće sasvim zadovoljava dječiju potrebu za šećerom
Teško je zabraniti mališanima da jedu čokolade, sladoled i ostale slatkiše, ali istraživanja pokazuju da je neophodno da se bar njihov unos svede na manju mjeru.
Stručnjaci upozoravaju da djeca sve više pate od gojaznosti, imaju problema sa zubima, a istovremeno postaju hiperaktivna, pa čak i “divlja”, za šta ljekari direktno optužuju šećer.

Doktorka Marta Najdel apeluje na roditelje da mališanima umjesto kupovnih slatkiša pripremaju zdrave slatke obroke.

“Med i voće sasvim zadovoljavaju njihovu realnu potrebu za šećerom, a pritom su zdravi i čine ih sitim”, kaže dr Najdel, prenose Novosti.

“Crna čokolada je takođe dobar izbor, baš kao i organski cimet i kolači od kakao praha i voća. Umjesto bijelog naučite ih da koriste žuti šećer. Važno je da na vrijeme djeci stvorite naviku da se zdravo hrane, jer će im to postati rutina. U protivnom, mogu da postanu taoci loše ishrane, što je odskočna daska ne samo za gojaznost, nego i za ćudljivost i depresiju”.

(Alen Avdić)
VoceDjeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.