Teško je zabraniti mališanima da jedu čokolade, sladoled i ostale slatkiše, ali istraživanja pokazuju da je neophodno da se bar njihov unos svede na manju mjeru.
Stručnjaci upozoravaju da djeca sve više pate od gojaznosti, imaju problema sa zubima, a istovremeno postaju hiperaktivna, pa čak i “divlja”, za šta ljekari direktno optužuju šećer.
Doktorka Marta Najdel apeluje na roditelje da mališanima umjesto kupovnih slatkiša pripremaju zdrave slatke obroke.
“Med i voće sasvim zadovoljavaju njihovu realnu potrebu za šećerom, a pritom su zdravi i čine ih sitim”, kaže dr Najdel, prenose Novosti.
“Crna čokolada je takođe dobar izbor, baš kao i organski cimet i kolači od kakao praha i voća. Umjesto bijelog naučite ih da koriste žuti šećer. Važno je da na vrijeme djeci stvorite naviku da se zdravo hrane, jer će im to postati rutina. U protivnom, mogu da postanu taoci loše ishrane, što je odskočna daska ne samo za gojaznost, nego i za ćudljivost i depresiju”.
(Alen Avdić)