29.10.2018. 13:34
0
Čega se plaše školarci: Kako da dječije strahove prepoznate na vrijeme
Roditeljima je nekada teško da prihvate da će se dijete plašiti raznih stvari tokom odrastanja. Međutim, najvažnije je da ih prepoznate na vrijeme kako biste izbjegli buduće komplikacije.

Strah je negativna emocija, kako za odrasle tako i za djecu, a može biti izazvana spoljašnjim uticajima ili mislima koje nas muče. Kod osoba različitog uzrasta preovladavaju i različiti ustaljeni oblici straha, a u nastavku saznajte koji su to najčešći strahovi kod djece školskog uzrasta.

Neka istraživanja su pokazala kako čak 90 odsto djece između druge i četrnaeste godine razvije određene strahove, na primjer od mraka, pauka, nepoznatih ljudi, a ako ti strahovi ne ometaju normalno svakodnevno funkcionisanje, nema razloga za brigu.

Dok kod male djece najčešće nailazimo na strahove od glasnih zvukova, velikih objekata, stranaca ili odvajanja od roditelja, predškolska djeca se više plaše mraka, vještica, čudovišta i samoće, što je najčešće rezultat medijskih sadržaja koje gledaju.

Strahovi kod djece školskog uzrasta nešto se razlikuju od prethodno navedenih i postaju ozbiljnijeg karaktera. Starija djeca se plaše neuspjeha u školi, odbacivanja od strane vršnjaka, fizičkih povreda, problema sa zdravljem, te često i smrti.

Školska djeca se ipak najviše plaše onog šta je tada njihova najveća životna preokupacija, škole. Tako se javljaju strah od učitelja, ispitivanja i ocjenjivanja, javnog nastupa pred razredom, prelaska u drugi razred ili školu, prenosi CDM. 

Ovaj strah roditelji mogu prepoznati kada se dijete često prije odlaska u školu žali na bolove u stomaku, mučninu ili konstantno namjerno kasni. Strahovi kod djece školskog uzrasta mogu itekako poremetiti njihovo normalno funkcionisanje, zato roditelji treba da se upoznaju sa njima i potraže pomoć ukoliko ih uoče.




(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.