7.11.2018. 14:24
0
Koje su riječi koje bebe prvo kažu i zašto baš te?
Vjerovatno se ne sjećate svojih prvih rijueči, ali ako imate djecu, njihove prve riječi svakako pamtite.

Nakon perioda gukanja i brbljanja, dolazi red i na prve jasno artikulisane riječi. Mame, tate, babe, nane, dede i druga rodbina tada navijaju da baš oni budu ti koje će dijete prvi put u životu pozvati imenom ili nadimkom.

Prva stvar koju djeca skontaju kad je ekspresivni govor u pitanju, jeste intonacija. Zatim otkriju zadnjonepčane suglasnike – K, G, i H i tada počinje faza gukanja koja traje, otprilike do 20 sedmice života.

U narednom periodu dijete otkriva razne glasove i mogućnosti i pokušava da imitira govor odraslih.

Sposobnost razumijevanja (receptivni govor) je već razvijena, ali stvaranje govora (ekspresivni govor) je malo teži zadatak, pa ova faza brbljanja može da potraje i do 18 mjeseci, a kod većine djece traje do oko 12 mjeseci.

Nerijetko se familija okupi oko djeteta i pokušava da ga motiviše da progovori.

- Kaži mama, kaži tata, kaži nana ili baba, ujka, daidža itd ...

Najčešće to bude mama, ponekad tata, a često i nana ili baka.

Iako je u periodu brbljanja dijete izgovorilo mnoge riječi koje podsjećaju na nešto što bi možda odrasli željeli da čuju, dijete kad počne da izgovara tačno artikulisane riječi koje imaju značenje, to postaje uobičajena praksa, pa nema mnogo dileme koja je bila prva riječ.

Može se pomisliti da je to uglavnom mama zato što ona s djetetom provodi najviše vremena, pa mu najčešće ponavlja da kaže mama, ili dijete samo izabere nju jer je najviše voli, ali istina je drugačija, prenosi Kidsinfo.ba.

Kada se sprema da izgovori svoju prvu artikulisanu reč, djetetu je najlakše da izgovori slogove koji se sastoje od usnenih suglasnika (m, b, p) i samoglasnika. Dakle slog ma, ba ili pa najviše odgovaraju djetetu u toj fazi razvoja govornog aparata, prenosi Kidsinfo.ba.

Nije slučajno što se reči mama i tata u gotovo svim jezicima isto kažu.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.