11.11.2018. 14:50
0
Djeca starijih očeva imaju veće šanse za urođene mane?
Iako se uvijek upozorava da bi žene trebalo da na vrijeme razmišljaju o porodici i da nije baš najpametnije da odgađaju ovaj čin, novo istraživanje pokazuje da to i te kako važi i za muškarce.
Naime, muškarci bi trebalo da zasnuju porodicu i dobiju prvo dijete prije 35. godine života kako bi izbjegli rizik za svoju još nerođenu bebu, tvrde naučnici.

Istraživanje koje je pratilo 40 miliona beba otkrilo je da rizik od komplikacija kod porođaja počinje da se povećava kada su očevi u srednjim tridesetim godinama i znatno je veći kod očeva starijih od 45 godina.

Decenijama su stručnjaci upozoravali žene da nije pametno da odgađaju osnivanje porodice jer će na taj način ugroziti zdravlje svoje buduće djece. Međutim, novo istraživanje, objavljeno u “British Medical Journalu”, pokazuje da isti savjet važi i za muškarce, navodi Dejli mejl.

“Naučnici su do sada gledali uzročnike koji utiču na zdravlje djeteta s majčine strane, a ovo istraživanje pokazuje da je zdravlje beba ‘timski sport’, te da i starost oca doprinosi zdravlju djeteta”, izjavio je profesor Majkl Ajzenberg s Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford.

On je naime rekao da jednom kada otac pređe 35. godinu, kod bebe se povećava mogućnost za urođenu manu, a da se taj rizik značajno povećava kod očeva u četrdesetim i pedesetim godinama.

To je zato što sa svakom godinom muškarac akumulira dvije nove mutacije u DNK svoje sperme. U poređenju sa očevima koji imaju između 25 i 34 godine, djeca muškaraca čija je starost između 35 i 44 su u prosjeku imala pet odsto više šanse za prevremeno rođenje i nisku porođajnu težinu.

Kod muškaraca koji su postali očevi sa 45 i više godina, šansa za ostanak novorođenčeta na intenzivnoj njezi je čak 14 odsto, a isti rizik je i za prijevremeni porođaj. Čak 18 odsto više novorođenčadi će imati neku vrstu napada, a 14 odsto će imati manju porođajnu težinu. Ako je otac u pedesetima, postoji 10 odsto veći rizik da će njegovo dijete nakon porođaja biti na respiratoru, kao i 28 odsto veći rizik da će beba morati na intenzivnu njegu.

Prosječna starost očeva u 2016. godini bila je 33,3 godine, gotovo četiri više nego 1974, kada su u prosjeku imali 29,4 godine. Starost majki porasla je u istoj mjeri kao i kod očeva – za četiri godine.

U 2016. godini prosječna starost majki je bila 30,4 godine, a 1974. prosjek je bio 26,4 godine.

Profesor Ajzenberg je uporedio rizike s dobitkom na lotu.

“Ako kupite dvije srećke za lutriju umjesto jedne, vaše šanse za dobitak su se povećale za 100 odsto, ali uzevši u obzir koliko je ukupno prodato srećki, vaša šansa da dobijete na lutriji je i dalje jako mala”, objasnio je on.

“To znači da je to povećanje za 100 odsto jako relativno. Činjenica je da su vam se šanse udvostručile, ali uzevši u obzir ukupni broj srećki, i dalje je šansa da baš vi dobijete jako mala. Ovo je jako ekstreman primjer, ali isti koncept se može primijeniti na to kako gledate na šanse za potencijalne probleme kod rođene djece”, objasnio je.

Dodao je i da bi se veliki procenat urođenih mana spriječio da su se očevi ranije odlučili na zasnivanje porodice, po mogućnosti prije 45. godine života.

(Alen Avdić)

OceviDjeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.