6.2.2019. 19:01
0
Ne ljubite dijete u usta: Herpes može biti fatalan za bebe, upozoravaju pedijatri
Događa se da beba, zbog toga što je roditelj ljubi u usta ili oliže cuclu koja je pala na pod, dobije opasne infekcije uzrokovane Humani herpes virusima tipa 1 ili 2 koje u nekim slučajevima rezultiraju teškim oštećenjima srca, mozga, jetre bubrega itd. Bilo je i slučajeva kada su djeca podlegla infekciji.
“Herpesvirusne infekcije mogu ugroziti zdravlje djeteta. Po pravilu: što je dijete mlađe, to infekcije mogu biti opasnije. Naime što je imuni sastav nezreliji to je mogućnost borbe protiv ovih virusa slabija. Postoje 2 tipa virusa: Humani herpes virus tip 1 koji zahvata područje usta i Humani herpes virus tip 2 koji zahvata polne organe”, objasnio je poznati zagrebački pedijatar prof. dr sc. Milivoj Jovančević.

“Infekcije u novorođenačkom periodu mogu se uočiti u promjenama na sluznicama i koži cijelog tijela, teškim oštećenjima jetre, bubrega i srca, upalom mozga, gluvoćom, slepoćom i konvulzijama. Na sreću se ove infekcije rijetko događaju i treba pomenuti da su u 85 posto slučajeva uzrokovane genitalnim herpesom”, dodao je.

Kaže da posebno velika opasnost postoji ako se majka zarazi virusom pri kraju trudnoće.

“Tada majka još nema antitela koja ograničavaju infekciju, a ni nerođeno dijete još nije imalo prilike da putem posteljice dobije majčina antitijela. Stoga se naročita pažnja posvećuje otkrivanju znakova genitalnog herpesa prije porođaja. Ako se otkrije, trudnoća se završava carskim rezom ili majka u zadnjem mjesecu trudnoće dobija protivirusni lijek”, pojasnio je ovaj pedijatar.

“Na sreću, uzevši u obzir relativno visoku učestalost herpesvirusnih genitalnih infekcija broj oboljele djece je vrlo mali. Među oboljelima još je manji broj djece koja dobiju upalu mozga. Do sada sam u svojoj praksi imao troje djece”, dodao je.

Virus ostaje pritajen u koži

“Kada je riječ o herpesvirusnim infekcijama u području usta smatra se da je gotovo 50 posto populacije bilo zaraženo. Virus ostaje pritajen u koži a onda se u periodima oslabljenog imuniteta aktivira i izaziva karakteristične promjene na koži i sluznici. Tada je vjerovatnoća za prenošenje virusa na drugu osobu značajno veći”, pojasnio je dr Jovančević.

Upozorio je i koliko je važno ne ljubiti bebu u usta i suzdržati se od lizanja bebine cucle.

“U slučaju zaraze majci dojenčeta preporučuju se pojačane mjere higijene ruku, korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku i izbjegavanje direktnog kontakta djeteta sa kožnim promjenama (ljubljenje, dodirivanje). Dosta česta je i roditeljska praksa lizanja cucle koja je pala na pod prije nego što je stave djetetu u usta. Obzirom na vrste i brojnost bakterija u ustima odrasle osobe ovu praksu treba napustiti, čime će se značajno smanjiti i šanse za prenos herpes virusa”, savjetovao je.

Primjer djevojčice kojoj je poljubac uzrokovao strašan osip

Jednogodišnja Kajla Merit iz Velike Britanije četiri dana se borila za život nakon što joj je neko iz porodice poljupcem prenio herpes. Djevojčica je bila prekrivena bolnim ljubičastim osipom po cijelom tijelu.

Njeni roditelji Brogan Tomas i Konor Merit otišli su sa njom u bolnicu, jaukala je od bolova sve vrijeme. Ljekari su je pregledali i dijagnostikovali ekcem herpeticum uzrokovan virusom herpesa.

Dobila je dvije terapije antibiotika i nekoliko specijalnih krema za kožu i, na sreću, oporavila se.

“Kada su mi ljekari rekli koliko je to opasno, plakala sam i plakala misleći kako smo je mogli izgubiti zauvijek zbog običnog poljupca. Nismo mogli da vjerujemo da se sve to dogodilo zbog jednog poljupca. Ljekari su nam rekli da bebe imaju slabije razvijen imunitet i da nismo sa njom brzo došli u bolnicu, moglo je biti kobno”, rekla je njena majka.

Dodala je da ih je plač njihovog djeteta natjerao da požure u bolnicu jer nije zvučao kao inače, plakala je nekako drugačije.

“Plakala je toliko snažno da sam znala da uzrok može biti samo jaka bol. Bili smo kod kuće i namjeravala sam da je okupam kada sam ugledala osip na koži”, dodala je mama.

Ne ljubite djecu u usta da im ne prenesete bakterije

Finski naučnici saUniverziteta Oulu upozorili su roditelje da svoje bebe ne ljube u usta da im ne bi prenijeli štetne bakterije koje mogu da dovedu do dentalnih problema i učine im štetu na zubima.

Kažu da čak i dijeljenje iste kašike sa svojim djetetom može da izazove te probleme jer se bakterije prenose pljuvačkom koja može biti i na kašiki. Glavni krivac za pojavu karijesa je bakterija Streptococcus mutans, a sam razvoj karijesa je zapravo infekcija.

Ovu bakteriju svojoj djeci najčešće prenose majke, nešto manje očevi. Zubna gleđ na prvim zubićima kod djece je vrlo osjetljiva pa je tako podložnija nastanku karijesa. Osim spomenute bakterije, na razvoj karijesa može da utiče i genetika, nehigijena usne šupljine, previše slatke hrane i pića.

Australijski stomatolog dr Majkl Čong, takođe je upozorio da ljubljenje djeteta u usta i dijeljenje pribora za jelo mogu biti veoma opasni. On zbog toga promoviše ideju da roditelji obave pregled usne šupljine prije nego što poljube svoju bebu u usta ili podijele kašiku sa njom.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.