6.10.2019. 8:20
0
Igranje igrica remeti srčani ritam kod osjetljive djece
Ljekari već dugo znaju da bavljenje sportom visokog intenziteta može pokrenuti ozbiljne probleme sa srčanim ritmom kod osoba koje imaju određena srčana stanja. Novi izvještaj ukazuje da igranje komjuterskih igrica, naročito ratnih, može biti okidač.

Izvještaj istraživača iz Australije opisuje dva nepovezana slučaja djece koja su se onesvijestila tokom igranja elektronskih ratnih igara.

Sva ova djeca imala su osnovne uslove koji utiču na električni sistem srca i mogu biti opasni po život. Ali u dva slučaja, srčani problem otkriven je tek nakon što su se djeca onesvijestila tokom igranja.

U prvom slučaju, desetogodišnji dječak iznenada je izgubio svijest kod kuće nakon što je pobijedio u ratnoj igrici, navodi se u izvještaju, objavljenom 19. septembra u časopisu “New England Journal of Medicine”.

Dječak se ubrzo osvijestio i činilo se da je sve u redu. Ali kasnije je dječak doživio srčani zastoj u školi zbog stanja opasnog po život poznatog kao ventrikularna fibrilacija, u kome srce podrhtava umjesto da kuca pravilno, prenosI CDM. 

Dijagnostifikovano mu je rijetko stanje zvano kateholaminergička polimorfna ventrikularna tahikardija (CPVT), poremećaj srčanog ritma koji je posljedica genetske mutacije, saopštio je Nacionalni instituti za zdravlje.

Drugi slučaj se odnosio na 15-godišnjeg dječaka koji je prethodno bio podvrgnut operaciji srca kako bi popravio otvor na srcu sa kojim je rođen.

Dječak je počeo da se onesvješćuje kada je trebalo da pobijedi u ratnoj igrici koju je igrao. Dijagnostifikovana mu je ventrikularna tahikardija, poremećaj srčanog ritma kod koga srce kuca brže nego normalno, a donje komore srca nisu u sinhronizaciji sa gornjim komorama, saopšteno je iz klinike Mejo.

Dječaku je ugrađen uređaj poznat kao implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD), koji otkriva i zaustavlja nenormalne otkucaje srca. Otprilike dva mjeseca kasnije dječak je doživio još jednu epizodu ventrikularne tahikardije, ponovo dok je trebalo da pobijedi u svojoj igrici. Ali ICD je uspješno vratio njegov srčani ritam.

Dr Ronald Kanter, kardiolog i direktor elektrofiziologije u “Nicklaus Children’s Hospital” u Miamiju, koji nije bio uključen u izvještaj, rekao je da nije čuo za kompjuterske igrice koje pokreću probleme srčanog ritma prije ove studije.

Međutim, rekao je da nije iznenađen što se to dogodilo.

“Sve što uzrokuje nagli porast tjelesnog hormona stresa adrenalina, može izložiti ranjive pacijentima riziku od prelaska u opasni srčani ritam,” izjavio je dr Kanter za Live Science.

Dodaje da su ove kompjuterske igrice emocionalno stresne, to je dio uzbuđenja kod njih.

“To zapravo nikoga ne bi trebalo da iznenadi. Srčana stanja koja mogu dovesti do opasnih problema sa srčanim ritmom nisu baš rijetka. Međutim, vjerovatnoća da mladić koji igra kompjutersku igricu ima ovakvu reakciju je veoma neobično, s obzirom na to da mnogo mladih to radi”, rekao je doktor.

Trenutno je nejasno da li djeca koja imaju problema sa srčanim ritmom treba da izbjegavaju ovakve vrste igrica. Čini se da je novi izvještaj jedan od prvih koji je povezao problem sa srčanim ritmom i kompjuterske igrice.

“Ne znamo kakvu vrstu rizika zaista predstavljaju. Štaviše, djeci koja imaju problema sa srčanim ritmom se ne preporučuju sportovi visokog intenziteta. Ali sada se čak i te preporuke mijenjaju”, rekao je dr Kanter.

U nekim slučajevima osobe sa dugotrajnim QT sindrom, stanje srčanog ritma koje može dovesti do napada i može biti genetsko, su bile u mogućnosti da učestvuju u takmičarskim sportovima, nakon sagledavanja rizika i koristi koje procjenjuje ljekar, kažu sa klinike Mejo.

“Vjerovatno će biti mnogo diskusija i istraživanja o tome da li djeca sa problemima srčanog ritma treba da izbjegavaju ovakve igrice. Uz ovaj izvještaj, tek smo na početku tog iskustva”, rekao je Dr Kanter.



(Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.