24.2.2021. 22:02
0
U Goraždu obilježen Dan ružičastih majica 'Ne budi sila iza profila'
U školama i vrtićima na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je obilježen Međunarodni dan ružičastih majica, dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježavanje tog datuma pod sloganom "Ne budi sila iza profila" organizirano je uz podršku organizacije World Vision i Udruženja žena "Seka" iz Goražda.

Na simboličan način, djeca i mladi skrenuli su pažnju na potrebu prevencije vršnjačkog nasilja, kao i značaj promocije   pravih vrijednosti, prijateljstva i različitosti među vršnjacima.

Mladi aktivisti Udruženja "Seka" na Trgu branilaca u Goraždu izveli su simboličan ples u cilju podizanja glasa protiv nasilja i pružanja podrške djeci koja trpe nasilje, dok je u vrtiću "Zvjezdice" tim povodom održana radionica o temi "Prijateljstvo i različitosti".

Koordinatorica organizacije World Vision Goražde Edisa Ahmetspahić istakla je da se Dan ružičastih majica ove godine obilježava pod sloganom koji su osmislila djeca i mladi "Ne budi sila iza profila", a njime ukazuju na porast vršnjačkog nasilja putem interneta. Naglasila je da se u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama i 17 omladinskih udruženja, pripadnika pokreta "Vrijedni pažnje", širom BiH održavaju izložbe, radionice i performansi, kojim dječaci i djevojčice jasno i glasno poručuju da neće trpjeti vršnjačko nasilje.

- U saradnji sa pokretom mladih "Vrijedni pažnje", World Vision BiH potiče djecu i mlade da jedni sa drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problemu nasilja među vršnjacima. Pored brojnih aktivnosti, World Vision BiH je u saradnji sa Bosansko-hercegovačkom integrativnom dječijom i adolescentnom psihoterapijskom Asocijacijom (BHIDAPA) producirao serijal "Odrastanje", koji će od danas biti dostupan javnosti i donosi savjete i tematizira pitanja koja su u našem društvu još uvijek tabu i o kojima se malo govori kao što su samopovrjeđivanje, usamljenost, razvod roditelja, nasilje u porodici i vršnjačko nasilje – kazala je Ahmetspahić.

Stručna saradnica za rad sa djecom i mladima u UŽ "Seka" Amina Sarajlić naglašava da su glavni ciljevi obilježevanja tog dana prevencija vršnjačkog nasilja i buđenje dječije svijesti o toj temi te poticanje na pomoć jednih drugima u određenim situacijama fokusirajući se na negativne strane svih vrsta nasilja.

- Željeli smo da osvijestimo kod djece da razmisle o svojim postupcima, te da ni oni ne vrše nasilje. Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo obilježiti ovaj dan na način da podignemo svijest kod djece i stanovništva da nasilje između djece nije dio dječijeg odrastanja, te da je to ozbiljna stvar kojoj se trebamo posvetiti. Danas je 30 djece, aktivista i aktivistkinja obučenih u rozu boju na gradskom trgu otplesalo jedan ples uz simboličnu pjesmu koja poziva da se prekine lanac nasilja - istakla je Sarajlić.

Dan ružičaste majice kao dan brobe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se svake zadnje srijede u februaru, a nastao je kao podrška dječaku Chucku McNeillu, koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi, samo zbog toga jer je obukao rozu majicu u školu. Njegovi drugari i drugarice odlučili su da obuku roze majice u školu i na taj način daju podršku svom drugu, te da tako na nenasilan način kažu "NE" nasilju između djece, od kada se u svijetu obilježava taj dan.

(Fena)

Gorazde
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.