28.9.2021. 15:47
0
U Goraždu povećan broj djece sa respiratornim infekcijama
U dječijoj Covid ambulanti Doma zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ u Goraždu, u posljednje vrijeme evidentan je znatno veći broj pacijenata.

Direktor ove zdravstvene ustanove dr. Edin Čengić pojašnjava da se ljekaru javljaju djeca sa respiratornim infekcijama, uobičajenim za ovo doba godine, pri čemu je registrovan  i jedan broj djece pozitivne na Covid -19.

- S obzirom da je trenutno period gdje imamo veliki broj djece sa respiratornim infekcijama koja se obrađuju u dječijoj Covid ambulanti, kada doktor procjeni da je potrebno, neka od njih se  testiraju i na koronavirus i kao rezultat toga imamo da je nešto veći broj djece pozitivan nego što je bio slučaj ranije, ali mislim da to nije zabrinjavajući broj  kada uzmemo u obzir udio djece u ukupnom broju zaraženih“ – pojašnjava dr. Čengić.

Napominje da se stiče utisak da se Delta soj koronavirusa, koji je dominantan na globalnom nivou, brže prenosi i na djecu, ali, smatra, da je vjerovatno uzrok tome činjenica da se djeca trenutno više testiraju, nego što su prošle godine i cijelo vrijeme pandemije.

- Sada imamo dosta veliki broj djece sa respiratornim tegobama i simptomima sličnim prehladi i gripi i većina djece ustvari imaju to, a ne koronavirus, zbog čega je veliki pritisak na našu dječiju Covid ambulantu, ali to se dešava periodično i kada nema korone, početkom jeseni ili proljeća. Otkako je pandemija počela imali smo sreću da nismo imali tu situaciju prošle godine u septembru, oktobru, kao ni u februaru i martu, kada se to obično dešava, tako se sada  sve poklopilo jer nismo mogli očekivati da će nas dvije godine zaredom zaobići te dječije respiratorne bolesti, aktivne u vrijeme škole – napomenuo je on.

Kada je riječ o eventualnoj vakcinaciji djece protiv Covid-19, dr. Čengić je mišljenja da se treba sačekati zvaničan stav relevantnih svjetskih institucija

- Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek ne preporučuje da se vakcinišu mlađi od 18, a posebno ne od 12 godina i mi to nećemo raditi dok ne bude zauzet stav na nivou države ili Federacije koji će sigurno pratiti svjetske stavove u tom smislu.  Dosadašnjni sojevi koronavirusa  kod djece nisu uzrokovali teže posljedice tako da bi vakcina eventualno mogla doprinijeti smanjenju širenja infekcije,  ali posebno dok procenat imunizacije odraslog stanovništva nije na zadovoljavajućem nivou nema potrebe da razmišljamo o imunizaciji djece – smatra direktor goraždanskog Doma zdravlja.  

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.