9.2.2022. 22:01
0
Srbijanski doktor tvrdi da muškarci mogu da doje djecu
Gastroenterologom dr Vojislav Perišić otkrio je jedan podatak koji je u najmanju ruku šokirao sve.

Njegova tvrdnja je da žene koje nisu rađale mogu da doje, ali ono još intrigantnije je izjava da i muškarci mogu da budu ti koji će podojiti bebu.

On je gostujući na TV Prva izjavio da je za sve to glavni odgovor - dobra hipofiza.

Gostujući u jutarnjem programu, dr Perišić je istakao da je za djecu i majke dojenje jako važno, a da do gubitka mlijeka često dolazi i zbog stresa koji imaju porodilje.

"Dva horomona koja žena luči, promaktin i oksitocin u hipofizi i to je interesantan spoj. Kada je beba na dojci signal ide na hipofizu i mozak tada luči dva hormona, to je toliko snažno dejstvo, što je dokaz da veličina grudi ne djeluje na proizvodnju količine mlijeka", rekao je on.

"Stres je glavni faktor da se količina mlijeka kom majki smanji", istakao je on.

- Ja sam tokom studiranja od profesora dobio informaciju da je moguće da majka kada usvoji dijete koje sisa, a prethodno nije rađala, može da ima mlijeko i podoji ga - naveo je on.

Obrazložio je da je za to zapravo odgovorno stimulisanje bradavice, te da to utiče na hipofizu, ali i da su takvi slučajevi veoma rijetki.

- Takođe postoji situacija i da je otac stavljao dijete na svoju dojku, kada je mliječna žlijezda, hipofiza dobra, dojenje je moguće, pa su sve krize koje na primjer majke imaju sa mlijekom prolazne - istakao je on.
 
- U majčinom mlijeku postiju sekretorni imunoglobin, to je antitijelo koje se nalazi u krvi, a u mlijeku je. U jednom mililtru majčinog mlijeka ima 100 puta više leukocita nego u krvi, a ti neutrofili i leukociti kada uđu kod odraslih i djece oni brane organizam, to je veoma moćno sredstvo u odbrani.

Zaključuje da odrasli ne bi trebalo da svakodnevno konzumiraju majčino mlijeko, ali da nije štetno ako ga i probaju.

(Ajdin Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.