8.4.2016. 17:25
0
Mermer kao najpoželjniji materijal koji odiše ekstravagancijom
Do prije nekoliko godina mermerni komadi u interijeru su bili obilježeni kao kič ili monotona klasika, u zavisnosti od ostatka prostora. Tek u zadnje vrijeme mermer biva dobrodošao u unutrašnjost doma.

Konkretno se radi o carrara mramoru, uglavnom bijele boje sa šarama u nijansama sive. Trend su masovno proširili blogeri unutrašnjeg dizajna i gastro blogeri na svojim Instagram profilima, te su zahvaljujući brojnim pratiteljima polako uticali na široke mase.
Uglavnom se radi o pobornicima minimalističkog trenda koji su u potrazi za nečim novim i drugačijim otkrili carrara mermer kao idealni spoj svijetlog, no istovremeno zanimljivog materijala.

Komadi načinjeni od mramora postaju ključna tačka u prostoru, a zatim i na fotografiji, bez obzira radi li se o nekoj poslastici serviranoj na mermernoj ploči ili stoliću za kafu s mermernim gornjim dijelom. Često se radi i o imitacijama mermera, s obzirom na visoku cijenu koju postiže original, Journal.hr.

Uz skupocjene mermerne kuhinjske radne plohe, koje odišu ekstravagancijom, puno se češće susreću manji komadi – ploče, daske za rezanje, podmetači, svijećnjaci i slično, a popularni su i noćni ormarići ili stolići za kafu čiji je gornji dio napravljen od mermera ili njegove imitacije, dok noge ostaju čelične. Upravo se taj spoj industrijskog i klasičnog finog materijala sve češće javlja, jer time mermer dobija moderniju notu. Urijetko se kombinuje i s drvom ili drugim metalima, raznim pozlatama ako se radi o manjim komadima, koji zatim vrlo efektno izgledaju u prostoru.

Motiv carrara mermera često se može vidjeti i na maskama za mobitel, a dok je nekad bio rezervisan za caffe barove i restorane ‘starog kova’, sad se sve češće pojavljuje u novim lokalima što dokazuju brojne fotografije blogera.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.