7.3.2017. 20:09
2
Prvi dojam je jako bitan: Kako se obući na razgovor za posao
Činjenica da je prvi dojam ono što se najviše primijeti poznata je svima. Osim lijepo složene biografije i molbe, odjevna kombinacija u kojoj se pojavite ima izrazito važnu ulogu i utiče na konačnu odluku za dobijanje radnog mjesta.

Čist i uredan fizički izgled je neophodan, zato što je to osnova koja ne samo da govori dosta o vama nego vam pomaže da zračite samopouzdanjem, što je ključna stvar za ostavljanje dobrog prvog dojma, piše “Ljepota i zdravlje“…
 
Odijelo u jednostavnoj boji, bijela košulja, fini nakit i nekoliko finih i jednostavnih štikli trebalo bi biti dovoljno. Ako tražite posao u društvenom okruženju, zdravstvu ili posao koji je povezan sa djecom, spojite ugodno s korisnim i odaberite prirodne, udobne materijale te lagane, pastelne boje.

Ako idete na razgovor za posao vezan uz marketing i promociju, tada vam je dopušteno izraziti svoju originalnost, ali ne pretjerano. Isto se može primijeniti kada se radi o poslovima vezanima uz umjetnost. Ipak, koliko god se osjećali ugodno u odjeći kada idete na razgovor za neki od gore navedenih poslova, nemojte pretjerivati jer vam to može nanijeti više štete nego koristi. Uvijek možete dodati malo kreativnosti korištenjem ponekih jedinstvenih modnih dodataka.

Dvije osnovne stvari koje se moraju uzeti u obzir su kroj i boje odjeće. Izbjegavajte provokativnu odjeću koja previše otkriva, kao što je to slučaj s kratkim suknjama ili vrlo uskim majicama i hlačama, te duboki dekolte. Suknje i haljine do koljena, pantalone i košulje predstavljaju jedne od najsigurnijih odjevnih predmeta. Kada su boje u pitanju, držite se neutralnih poput crne, bijele, sive ili neke pastelne boje. Kombinacija bijele i crne odjeće izgledat će vrlo sofisticirano i elegantno. Možete odabrati predivnu odjevnu kombinaciju koja se sastoji od duboke uske suknje do koljena, bijele košulje, remena i crnih štikli. Za one žene koje nisu ljubitelji suknji, zamijenite suknju elegantnim crnim pantalonama.

Kada je obuća u pitanju, pokušajte izbjeći previsoku petu jer mogu biti vrlo neudobne, a samim time ćete izgubiti eleganciju hoda. Za frizuru i šminku koristite jednaka pravila jednostavnosti i pokušajte postići što prirodniji izgled. Također, nema potrebe da na razgovor za posao nanosite žarki, crveni ruž. Uredno i čisto jesu dvije riječi koje bi trebale opisivati šminku i frizuru. Između ostalog, poželjno je da nanesete umjerenu dozu vašeg omiljenog parfema i samouvjereno krenete u nove pobjede.

(Merima Druškić)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.