4.9.2017. 16:48
0
Pet tajni krečenja koje će svaki prostor učiniti da izgleda veće
Pravilo uređenja enterijera prema kom male prostorije “ne trpe” boje na zidovima jednostavno više ne postoji. Baš kao i uvjerenje da malim prostorijama odgovara što manje namještaja kako bi prostorija izgledala veće. Opustite se i bojama unesite živost i unikatnost u mali prostor, ali ga i nekim trikovima vizualno povećajte…

Igranje bojama u stanu odličan je i jeftin način dekoracije i uređenja enterijera, a prednost ovog tipa dekorisanja je što ga uz malo truda možete promijeniti ako vam se efekat koji ste postigli ne sviđa.

Efekt zagasitih i svijetlih nijansi 

Imajte na umu da zagasite boje apsorbuju svijetlo i imaju tendenciju da prostor učine manjim tako što vizuelno približavaju zidove. Ali tamnije boje u detaljima koje ne prekrivaju veliku zidnu površinu mogu prostoru dati i dubinu. Nijanse u sredini određene palete koje nisu ni previše jarke, ali ni previše blijede odličan su izbor jer daju živost manjim prostorima.

To su oni tonovi u kojima “veliki uticaj” ima bijela boja. Tako na primjer umjesto patlidžan ljubičaste izaberite lila boju – ljubičastu ublaženu s dosta bijele.

Ublažena boja, ona koju dobijate miješanjem sa bijelom stvara ugodnu i mirnu atmosferu, obasjava prostor, odbijajući pritom svjetlost, pa manje prostore čini vizuelno većima jer svjetlije nijanse vizuelno udaljavaju zidove.

Boja u detaljima na neobičnim mjestima

Prostor iza polica, oko okvira prozora ili nekog drugog neobičnog mjesta obojite u omiljenu nijansu i tako prostoriji dajte dubinu. Ukoliko imate mali hodnik na ulaznim vratima, zidove u njemu možete da obojite tamnijom nijansom koju ćete postepeno posvjetljivati prema dnevnom boravku, stvarajući tako utisak širine.

Kontrastni zidovi u različitim bojama

Iako se nekim dizajnerima enterijera ne sviđa ova ideja, dizajnerka Libi Langdon savjetuje da ne bi trebalo da se bojimo upotrebe smjelih boja. Malo tamnija boja na jednom od zidova može učiniti da prostor izgleda veći.

Detalji u sobi stopljeni s bojom zidova

Kao što različita boja zidova može prostor vizuelno da podijeli, isti tonovi detalja u prostoriji kao i boja zidova mogu da “ujedine” mali prostor.

U malim prostorima ova mala dizajnerska igra može da učini mnogo. Jastuci čija se boja slaže s bojom lampe i stapa sa sličnom nijansom na zidovima ili zavjese koje odgovaraju stočiću pružiće dizajnersku atmosferu malom prostoru.

Proširite prostor prugama

Bojenje zidova u pruge predstavlja još jedan način igre bojama koja može vizuelno da izduži ili poveća prostor, u zavisnosti od toga kako postavite pruge. Ukoliko ne želite da sami radite bordure i miješate boje na zidove, možete i da zalijepite tapete s uzorkom pruga. “Centimetre” prostoriji možete da dodate i ukoliko plafon obojite malo svjetlijom nijansom jer će na taj način prostorija djelovati prostranije i prozračnije.

BITNA NAPOMENA: Bilo bi dobro da prilikom odabira boja obratite pažnju i na orijentaciju prostorije koju krečite. Ukoliko soba gleda na sjever, do nje će dopirati manje prirodnog svijetla, i za nju je uvijek bolje birati toplije tonove. S druge strane, u prostorijama koje su okrenute prema jugu ili zapadu najbolje će se uklopiti plavi ili zeleni tonovi, piše kucastil.rs.

(Alen Avdić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.