9.9.2017. 12:20
0
Njemačka: Najbolji posao, ali negostoljubiv narod
Osam od deset stručnjaka zadovoljno je Njemačkom i što se tiče kvalitete života dali su joj deseto mjesto.

Stručna radna snaga iz inozemstva oduševljena je njemačkim privredom. Ali, ne utiče samo loše vrijeme na loše raspoloženje u Njemačkoj.

Njemačka je za visoko obrazovane inozemne stručnjake vrlo popularna. Dvije trećine stručnjaka hvale prije svega natprosječnu sigurnost radnih mjesta u Njemačkoj. Uz to više od polovice njih govori da su u Njemačkoj bolje plaćeni nego u svojoj domovini. Do ovih rezultata došlo se u studiji “Expat Insider 2017”, minhenske fimre InterNations, što je zapravo najopsežnija anketa o životu i radu ljudi koji žive izvan svoje domovine, piše “Deutsche Welle“.

Ali, omiljenost Njemačke kao zemlje za rad opada, treći put zaredom i sada je na 23. mjestu od ukupno 65 zemalja, obuhvaćenih istraživanjem. No, nisu samo vremenske prilike krive za ovakve rezultate i razlog zbog čega stručnjaci iz inozemstva nisu zadovoljni ovom zemljom. Njemačko društvo se, u usporedbi s drugim zemljama, ocjenjuje kao ne tako gostoljubivo.

Hladni Nijemci i težak jezik

Osam od deset stručnjaka zadovoljno je Njemačkom i što se tiče kvalitete života dali su joj deseto mjesto, a što se tiče mobilnosti stavili su je na peto. Loše ocjene dobili su na području “navikavanja na život u zemlji domaćina”, a više od polovice je kazalo kako imaju problem sklopiti prijateljstva.

Gosti u Njemačkoj prije svega jezik označavaju kao izuzetno kompliciran i često ga vide kao prepreku. Pojedini ispitanici su kazali kako Nijemci nisu baš spremni izaći u susret onima koji uče njemački jezik.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.