1.12.2017. 17:38
0
Zabavni dan pletenja organiziran danas u Sarajevu
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
Zabavni dan pletenja organiziran je danas u Sarajevu gdje su se pletilje Udruženja "Udružene" okupile kako bi prezentirale svoje proizvode, ali i pokazale sve vještine kojima prsti ispletu i najzahtjevnije detalje.

Već nekoliko godina ovo udruženje priređuju decembarsku zabavu pletenja gdje se na jednom mjestu okupljaju ljubitelji rukotvorina od plemenitih prirodnih materijala i pletilje koje njeguju ručni rad.

Ovoga puta priređene su i radionice s pletiljama i takmičenja u brzini i vještinama pletenja, a postavljena je i prodajna izložba ekskluzivnih modnih artikala njihovih renomiranih međunarodnih klijenata.

Za ovu sezonu pripremljene su tople pletenine od pamuka, kašmira, vune, alpake, lame, zanimljivih uzoraka i modela koje će uljepšati zimske dane. I ove godine na velikoj decembarskoj zabavi pletenja prezentirani su i modeli za najmlađe, ali i kućni asesoari.

Koordinatorica u Udruženju "Udružene" Renata Lepoša ispričala je za Fenu da ove godine Udruženje bilježi rast u proizvodnji od 25 posto, a većina ispletenih komada radi se za strane dizajnere iz Austrije, Njemačke, Francuske i Norveške, a jedna linija plasirana je i klijentima u Japan.

- Radimo na principu da svaka žena koja zna plesti, heklati ili vesti može postati dio ovog tima. Postoji test znanja da se utvrdi da li pletilje mogu odgovoriti ponekada vrlo zahtjevnim zadacima - pojasnila je Lepoša.

Podsjetila je da je u bosanskohercegovačkoj tradiciji da žene znaju plesti te je kazala da žene rade kući gdje one zaduže materijal i imaju vremenski rok u kojem to trebaju uraditi, a trenutno rade žene iz Sarajeva, Konjica i Jablanice.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Lepoša je najavila da će u narednoj godini otvoriti mali centar gdje će sve zainteresirane žene moći učiti plesti.

Pletilje ovog udruženja izrađuju komade od visokokvalitetnih materijala, a to postavlja i cijenu proizvoda, no zainteresiranost za njihove proizvode ne nedostaje, a ponekad moraju prema fotografiji isplesti ljudski lik što zahtjeva preciznost i posvećenost, ali i vrijeme.

Zabavom pletenja danas je Udruženje "Udružene" obilježilo uspješnu poslovnu godinu u kojoj je 250 pletilja proizvelo gotovo 25.000 artikala u skladu s najvišim standardima, osiguravajući sebi redovan prihod.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.