4.11.2015. 11:40
0
Ako želite bolje raditi, provjetravajte svoju kancelariju
Rad u dobro provjetrenim uredima potiče kognitivne sposobnosti, pokazala je studija naučnika s Harvarda.

Zaposlenici kojima je uredski prostor dobro ventiliran, što za posljedicu ima ispodprosječne koncentracije ugljikova dioksida i unutarnjeg onečišćenja, bolje misle, shvaćaju, pamte i uče, navodi se u studiji.

Istraživanje sugerira kako kvaliteta zraka ima velik uticaj na donošenje odluka i kvalitetu radnog učinka, prenose mediji.

Naučnici s Harvarda proučavali su radne sposobnosti 24 radnika, menadžera, arhitekata, dizajnera i programera u različito provjetrenim uredima tokom šest dana. Od njih su se zahtijevali i osnovni radni zadaci, ali i odgovori na krizne situacije.

Pokazalo se da isti radnici imaju 61 posto bolje rezultate kada rade u uredima s nižom razinom onečišćenja. Kada su se rezultati kombinirali i s nižim koncentracijama ugljikova dioksida, rezultati su bili bolji čak 101 posto.

Dr. Joseph Allen s harvardskog centra za zdravlje i okoliš kaže kako se radi o području kojem se još uvijek ne pridaje dovoljno pozornosti. "Mi provodimo 90 posto vremena u zatvorenim prostorima, a utjecaj kvalitete zraka u njima na radni učinak često je zadnja briga", rekao je.

Ovo istraživanje objavljeno je nedugo nakon što je u jednom sličnom ustanovljeno da biljke u uredu povećavaju produktivnost za 15 posto.

(FENA)

Ured
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.