2.2.2016. 10:08
0
Kompanija Alphabet ostvarila profit od 4,9 milijardi dolara, prestigla Apple
Alphabet, matična kompanija internetskog giganta Google, prestigla je Apple i postala najvrednija svjetska kompanija poslije objavljivanja novog izvještaja o zaradi. Kompanija je ostvarila profit od 4,9 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, što je povećanje u odnosu na 4,7 milijardi prije godinu dana.

Poslije ove objave, akcije Alphabeta porasle su za devet procenata u trgovini na berzi. Ova kompanija sada je vrijedna oko 568 milijardi dolara, dok je vrijednost Applea 535 milijardi dolara, prenio je BBC.

Ovo je bila prva godina u kojoj je Alphabet razdvojio rezultate Googleovog poslovanja, koje obuhvata pretraživanje interneta i Youtube, od svojih ostalih poslova, poput autonomnih automobila i programa širenja internetskog signala uz pomoć helijumskih balona. 

Na godišnjem nivou, Alphabet je ostvario zaradu od 16,3 milijardi dolara, ali izvještaj pokazuje da je kompanija u poslovima koji su odvojeni od Googlea izgubila 3,6 milijardi dolara.

Google je zabilježio rast prihoda na 23,4 milijardi dolara zahvaljujući povećanju obima reklamiranja na internetu, naročito na mobilnim uređajima. 

Na čitavom internetu zabilježen je rast sektora reklamiranja za 31 posto, a od toga je 40 posto ostvareno na stranicama koji pripadaju Googleu.

Apple je postao najvrednija američka kompanija 2010. godine, kada je prestigao dotadašnjeg lidera Microsoft. Microsoft je to isto učinio IBM-u dvije decenije ranije. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.