1.6.2016. 16:02
0
Mirko Šarović: BiH spremna za izvoz mesa u Tursku
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je danas u izjavi za Anadolu Agency (AA) da su državne institucije za izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku spremne, te da sada od isporučilaca zavisi da li će izvoz početi sutra ili neki drugi dan.
„Mislim da je sve spremno, zavisi da li će prvi transport da krene sutra ili neki drugi dan, postoje neki duži rokovi do kada određene količine treba da budu isporučene, to zavisi od isporučilaca. Što se tiče institucija, mi smo spremni“, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, tokom prošle godine došlo do određenih nedostataka, te dodao da je BiH dobila pravo da u 2016. godini izveze blizu šest hiljada tona svežeg i rashlađenog goveđeg mesa u Tursku.

„Proveden je tender koji je provela turska strana, jer oni diktiraju uslove, zato što je to jednostrana odluka turske Vlade. S druge strane, nadležne institucije u BiH dužne su da se pridržavaju pravila za izvoz, a to je da je goveđe meso bosanskohercegovačkog porijekla, odnosno da najmanje tri mjeseca grlo mora da provede u BiH“, naveo je Šarović.

Dodao je da su uslovi turskog naručioca i da certifikat o poreklu mesa bude ispravan, da izvozni objekti u BiH imaju dozvolu turske inspekcije te da se „ovaj posao uradi fer i pošteno, na zakonit način, da ne bude bilo kakvih malverizacija i zloupotreba, što je ranije bilo sumnje da neki od izvoznika nisu poštovali određena pravila“.

„Kancelarija za veterinarstvo BiH je po ovom pitanju aktivna, sarađivaće sa turskom stranom i proveravaće i nadzirati čitav proces. Uveren sam da će biti sve u redu, da je ovo u interesu BiH i poljoprivrednog sektora u zemlji i da će biti kvalitetan posao. Ako uradimo ovo kako treba, to bi mogla biti trajna ulaznica BiH na tursko tržište“, zaključio je ministar Šarović. 
(Anadolu Agency)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.