14.7.2016. 10:13
0
Eksperti tvrde: Zbog niskih cijena nafte upitno 70 posto američkih projekata u tom sektoru
Istraživačka i konsalting kompanija Wood Mackenzie objavila je izvještaj u kojem se navodi kako je 70 posto naftnih projekata u SAD-u pod rizikom otkazivanja zbog niskih cijena nafte i nedostatnih investicija u tom sektoru, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju kompanije sa sjedištem u Škotskoj navodi se kako je neophodno da cijena barela sirove nafte na globalnom tržištu bude iznad 60 dolara da bi nerealizirani projekti SAD-a u tom sektoru bili isplativi i izvodivi.

"Ukoliko cijene sirove nafte ostanu na aktuelnom nivou ispod 50 dolara u narednih deset godina će doći do problema potražnje tog energenta. Zbog toga je 70 posto američkih naftnih projekata pod rizikom da bude otkazano ili prolongirano", navodi se u izvještaju.

Većina projekata koji su pod rizikom u SAD-u su vezani za naftne bušotine na kopnu, ali rizik bi se uskoro mogao proširiti i na velike projekte bušotina u dubokim morima.

Niske cijene na globalnom tržištu nafte na sceni su već dvije godine, a to je dovelo do toga da i cijena proizvodnje barela nafte padne na 19 dolara, što i jeste osnovni problem koji dovodi do sve manjih investicija u sektoru.

Pad cijena za 60 posto sirove nafte u protekle dvije godine znatno je uticao na smanjenje proizvodnje tog energenta u SAD-u. SAD je prošle godine dnevno proizvodio 8,4 miliona barela nafte dnevno, što je za 1,2 miliona manje u odnosu na godinu ranije.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.