24.9.2016. 9:48
2
Novalić: Imamo dobitnu formulu za masovne radove u FBiH
Federacija BiH je samo za godinu i po povećala ukupne promete na 41,5 milijardi KM. Povećan je i bruto društveni proizvod sa 17,8 milijardi KM na 18,7 milijardi KM. U konačnici, povećani su profiti kompanija sa 1,8 milijardi KM na 2,375 milijardi KM.

Ove podatke, uz napomenu da do sada nisu izneseni u javnosti, u intervjuu za "Dnevni avaz" iznio je federalni premijer Fadil Novalić, odgovarajući na pitanje koje je konkretne rezultate u FBiH polučila Reformska agenda.

- Evropska unija je s pravom primijetila da imamo vidan napredak, što je posljedica primjene Reformske agende. Rekao sam da su to još indirektne posljedice koje su pobudile optimizam kod poslodavaca. Direktne slijede naredne godine. Prema posljednjim podacima koje smo dobili, 23.500 ljudi zaposleno je otkad radi Vlada na čelu sa mnom. Imamo 15.500 manje nezaposlenih. Ekonomski rast je apsolutno vidljiv. On je sada 3,16 posto, a bio je predviđen na 2,8 posto - navodi Novalić na početku razgovora. 

Sa sastanka lidera stranaka koalicionih partnera u FBiH proistekle su optimistične najave o cestogradnji, izgradnji autoputa. Najavljuje se završetak izgradnje autoputa na Koridoru 5C u narednih pet do šest godina.

Na pitanje kako će se to realizirati, premijer FBiH je odgovorio: "Naše računice pokazuju da ćemo to uraditi za šest do sedam godina. To je taj vremenski okvir. BiH treba ekonomski rast od pet do šest posto da bi se osjetio napredak. Kada je riječ o autoputu, 92 posto roba i usluga na autoputu su bosanskohercegovačke! Jedno radno mjesto na autoputu donosi 2,4 radna mjesta u dobavljačkom lancu te drugim povezanim djelatnostima. 

Analizirali smo prvih devedesetak izgrađenih kilometara. Gradili smo ih 18 godina i potrošili 934 miliona eura. Ako bismo ostatak od 160 kilometara gradili istom brzinom, trebalo bi nam još 30 godina. Kakva je to onda poruka omladini koja ionako nestrpljivo čeka hoće li se šta promijeniti u ovoj državi?

Pravimo koncept kako napraviti taj autoput za šest godina. Zaključili smo da prvu trećinu napravimo od prve akcize, drugu trećinu ćemo napraviti iz druge akcize, a kada na red dođe treća trećina, pozvat ćemo "exim" (izvozne) banke iz Turske, Kine, Azerbejdžana, Saudijske Arabije. Jedina je sada stvar, u okviru ovog koncepta, da dovedemo strane firme koje imaju svoje domaće banke, a koje će ih finansirati". 

Mi još, rekao je Novalić, vraćamo kredite od 432 miliona eura za izgradnju prvih 90 kilometara. Stoga je ovaj trotrećinski model koji ide simultano dobitna formula.

- Dakle, da u okviru druge akcize uvedemo domaće kompanije da odmah rade, što sada pripremamo, a da tokom treće trećine odmah uvedemo strane "exim" banke da rade paralelno - dodao je.

Na pitanje o gradnji brzih cesta, premijer FBiH je rekao da se razrađuje model iznesen na sastanku lidera da domaće javne kompanije, poput telekoma, koje imaju profite, "na određeni način zadužimo i da one grade brze ceste".

- Dakle, umjesto da ih prodamo, treba da ih na ovaj način zadužimo, a sposobne su za određena zaduženja. Ovu ideju su prepoznali lideri koalicije, a i sami su bili njeni kreatori. Od Vlade traže da ovu tehniku izložimo na sljedećem sastanku. Cilj nam je da 2017. godine taj koncept fiksiramo - rekao je Novalić. 

Zakon o igrama na sreću čeka bolje dane. Na pitanje kako komentira posljednju sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj se o tome nije ni glasalo, a spominjalo se nalaženje i nekih balansiranih rješenja, premijer je odgovorio: "To bih prepustio Parlamentu. Vlada je napravila jedan vrlo izbalansiran zakon. Sada nemamo gotovo nikakvo oporezivanje. Hajde da napravimo kakvo-takvo oporezivanje pa ćemo opet mijenjati zakon. Očekujem da će se klima promijeniti. Dopuštam da je to bilo pitanje predizborne kampanje. Ali, ako se poslije pokaže da to nije bila neka predizborna osjetljivost, iako, recimo, SDA i SBB nisu bili osjetljivi na izbornu kampanju, već su bili principijelni, onda se moram zapitali kakve su namjere opozicije".

Ovaj zakon, dodao je premijer FBiH, uopće nije rigidan, već se uvodi red tako što se oporezuju svi dobici.

- Pa, ako bismo uveli hrvatski model, tamo se dobici oporezuju s procentima 10 do 30 posto, u Njemačkoj do 90 posto. Podaci govore da je ukupan promet kladionica u FBiH bio milijardu KM, a oporezovano je samo 15 miliona KM. Ispada da je porez bio samo jedan i po posto, a hljeb se oporezuje sa 17 posto - naveo je Novalić.

Na pitanje "Avaza" šta je uzrok povlačenja opozicije, premijer FBiH je odgovorio: "To je pravo pitanje. Imamo 170.000 kladioničara. Oni fizički svi ne idu u kladionice, mnogi se klade putem interneta. Mi se fokusiramo na klađenje kao pojavu i ta se oblast mora urediti." 

(FENA) 

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.