27.5.2017. 8:05
0
Čavka: Povratnici će imati svoje uvjete za prodaju Elektroprivrede RS
FOTO: Patria
Zastupnik koalicije Domovina Admir Čavka ocijenio je da povratnička zajednica nije dobila ništa od činjenice da se Elektroprivreda RS nalazi u vlasništvu entiteta RS, te je najavio da će izaći s platformom o uvjetima bošnjačke povratničke zajednice u prodaji Elektroprivrede RS i upravljanju proizvodnjom i distribucijom električne energije.

- Zatražit ćemo privatizaciju Elektroprivrede RS, pod uvjetom osiguranja garancija zapošljavanja iz povratničkih zajednica, posebno na lokalitetima gdje se vrši eksploatacija prirodnih resursa za proizvodnju električne energije. Također, zatražit ćemo da priča o privatizaciji ima zaokruženu strategiju, koja uključuje i rješavanje nagomilanih obaveza hidroelektrana Srbije prema općinama koje su potopljene za potrebe jezera Perućac kao i na drugim lokalitetima na Drini - kazao je Čavka.

Dodao je da će koalicija Domovina insistirati na izmjenama postupanja i pravilnika, te zaštiti krajnjeg korisnika u slučaju privatizacije.

Čavka je podsjetio da se povratnici, ali i drugi stanovnici izoliranih sela i zajednica, suočavaju da u 21. stoljeću nemaju električne energije, "jer je navodno 'skupa' infrastruktura, a mali broj korisnika".

Mišljenja je da mora postojati obaveza proizvođača i distributera električne energije da dio prihoda izdvaja za osiguranje dostupnosti električne energije i u ovim profitno nepovoljnim slučajevima.

- To će biti naši uvjeti. Smatram da se samo upravljanje, proizvodnja i distribucija moraju okrenuti jednoj potpuno novoj strategiji. Na tom putu moramo razmišljati o novim mehanizmima osiguranja veće energetske efikasnosti i pojeftinjenja električne energije za potrebe domaćinstava - poručio je Čavka.

Poručio je, također, da će predložiti konkretnu platformu sa setom zahtjeva, koje je spreman staviti pred svakog ponuđača za kupovinu većinskog paketa Elektroprivrede RS.

Naveo je kako ne smatra da građani Bosne i Hercegovine imaju koristi od zadržavanja ovog preduzeća u državnom/entitetskom vlasništvu.

- Štaviše ovakva preduzeća danas najviše koriste vladajućim strukturama za zapošljavanje i zbrinjavanje podobnih stranačkih kadrova - ističe Čavka.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.