9.11.2017. 21:30
0
Rusi traže da izmirimo svoja dugovanja, ali za sada ne prijete obustavom plina
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je pitanje ratnog duga za plin bilo predmet razgovora na sastanku među državnih komisija BiH i Rusije u julu ove godine kada je ruska strana tražila da bh. strana predloži plan otplate tog duga, ali da BiH do danas nije poduzela ništa.

- Kad smo dobili sredstva od klirinškog duga bivšeg SSSR-a prema bivšoj SFRJ predlagao sam da najmanje 20 posto bude usmjereno za otplatu ratnog duga za plin ali drugi su smatrali da to nije potrebno i da je bolje potrošiti taj novac, a vidjet ćete na šta će sve potrošiti i u jednom i u drugom entitetu. Da smo to uradili bili bi mirni nekoliko godina kad je dug za plin u pitanju a sad smo u situaciji u kojoj jesmo - rekao je Šarović.

Pojasnio je da je dug od 104 miliona dolara u posljednjih nekoliko godina smanjen jer je FBiH kroz cijenu plina za potrošače 'namakla' određena sredstva i smanjila dug za oko pet miliona dolara, što je nedovoljno i potrebno je naći druge modalitete.

- Ja sam prije oko 45 dana o ovome obavijestio entitetska premijere i ponovo ukazao na potrebu da bude postignut konačan dogovor jer su entiteti nosioci duga, a i ponudio sam da budem koordinator - naveo je Šarović. 

Istakao je da ruska strana traži da to pitanje bude riješeno, ali da ne prijeti obustavom isporuke plina.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.