13.4.2019. 9:41
2
Inspekcija otkrila 82 neprijavljena radnika: Izrečeno 136 kazni u ukupnom iznosu od 313.450 KM
Inspektori Poreske uprave Federacije BiH /FBiH/ su na području 44 opštine izvršili 276 inspekcijskih nadzora i tom prilikom otkrili 82 neprijavljena radnika.

Inspektori su u ovim kontrolama zapečatili 52 objekta, te u 136 slučaja izdali prekršajne naloge sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu od 313.450 KM, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH. 

U ovim kontrolama inspektori su otkrili i 77 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 19 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 22 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. 

Inspektori su prije dva dana izdali prekršajne naloge i zapečatili objekte, jer su utvrđene nepravilnosti koje se odnose na zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja. 

Ovim inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni poreski obveznici koji se bave ugostiteljstvom, trgovinom, proizvodnjom i prodajom hljeba i peciva, te drugim uslužnim djelatnostima. 

Iz Poreske uprave navode da će nastaviti da kontrolišu zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i da rade na sprečavanju sive ekonomije, te pozivaju poreske obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone. 

"Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreskih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, biće im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci", upozorili su iz ove uprave.

(Srna / Haris Ahbabović)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.