1.7.2019. 18:04
0
Smanjuje se udio gotovinskih plaćanja: Hoće li se Facebookova Libra nametnuti kao nova svjetska valuta
Najava kompanije Facebook o izdavanju vlastite kripto valute, kao i najava mjera organizacije FATF izazvali su različite reakcije i komentare.

Jedno od pitanja koje se nametnulo je pitanje daljnjeg razvoja i u krajnjoj liniji i opstanka kripto valuta, piše za Telegraf.rs specijalista za IT sigurnost i kriptozaštitu Goran Kunjadić.

Imajući u vidu nedoumice koje prate kripto valute počevši od anonimnosti učesnika u transakcijama pa sve do pitanja kako se određuje njihova vrijednost teško je pouzdano reći kako će dalje teći razvoj kripto valuta.

Sama tehnologija zasnovana na blokčejn platformi se pokazala kao pouzdana i sigurna, bez obzira na nedostatke koji svakako postoje.

Osim blokčejn tehnologije, pojavila se i tehnologija zasnovana na malim uređajima koje svakodnevno koristimo, a koji su vezani na internet IoT (Internet of Things), koji svoje male procesorske kapacitete nadoknađuju masovnošću. 

Obje tehnologije mogu koegzistirati zajedno, ali nije isključeno ni da će se pojaviti neka treća opcija koja će biti još efikasnija i sigurnija.

Upotreba novih digitalnih tehnologija u poslovanju finansijskog tržišta je potpuno izvjesna. Podsjetimo da se udio gotovinskih plaćanja rapidno smanjuje, dok su digitalna plaćanja u porastu. Različiti izvori daju podatke o srazmjeri gotovinskog i elektronskog plaćanja u različitim zemljama i regionima svijeta.

Može se reći da se gotovinskim transakcijama vrši oko 25 posto svih plaćanja, dok se digitalnim transakcijama vrši oko 75 posto svih transakcija. 

Na osnovu različitih izvora može se zaključiti da je oko 80 posto novca digitalizirano, odnosno ne postoji u štampanom obliku. To nam govori da će udio gotovog odnosno štampanog novca nastaviti da se smanjuje i da će u jednom trenutku potpuno nestati. Možemo zaključiti da će digitalni novac odnijeti prevagu u budućnosti.

FIAT valute iza kojih stoje države preko svojih centralnih banaka danas se smatraju neprikosnovenim i gotovo jedinim mogućim rješenjem. Poslovne banke se bave transakcijama isključivo u FIAT valutama, istini za volju većinom u digitalnom obliku.

Postojeće kripto valute su podržane isključivo od strane nepoznatih investitora, tako da se tradicionalne banke, barem za sada ne odlučuju trgovati njima. Libra, nova valuta iza koje stoji Facebook, jedna od najmoćnijih svjetskih kompanija donijet će novi pogled na kripto valute.

Podsjetimo, Facebook ostvaruje godišnji prihod koji je znatno veći od BDP-a većine država, tako da u validnost Libre ne bi trebalo sumnjati. Facebook se, također, barem preliminarno, obavezao da će Libra poštovati odredbe FATF. Čak je najavljeno i davanje kredita u novoj kripto valuti i to po nižim kamatnim stopama od tradicionalnih banaka.

Ako se uzme u obzir i PSD2 direktiva, koja omogućava trećim kompanijama da direktno pristupe bankovnim računima, nameće se zaključak da će sadašnje banke postati samo mjesta gdje se čuvaju podaci. Tradicionalne banke bi trebale imati ovo u vidu te uvoditi radikalne promjene ukoliko žele opstati na tržištu.

Jedan od osnovnih postulata kripto valuta, a to je anonimnost, Libra neće poštovati i zbog toga će vjerovatno nastaviti da postoje kripto valute kao što je bitkoin, čija je vrijednost prethodnih sedmica značajno porasla. 

Mnogo je nepoznanica ali je jedno sigurno: promjene su neminovne i finansijsko tržište kakvo danas poznajemo uskoro će poprimiti potpuno drugačiji izgled, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.