15.8.2019. 8:59
0
Trump čeka dok se smire tenzije u Hong Kongu: Trgovinski pregovori s Kinom kad se riješe tenzije
Predsjednik SAD Donald Trump poručio je da trgovinski pregovori sa Kinom mogu da sačekaju dok se ne smanje tenzije u Hong Kongu, gdje od juna traju protesti.

"Naravno da Kina želi dogovor. Ali treba ih pustiti da prvo na human način riješe pitanja u Hong Kongu", napisao je  Trump na Twitteru.

Pohvalio je kineskog predsjednika Xi Jinpinga nazvavši ga "velikim vođom" i rekao je  da Xi može brzo riješiti nemire u Hong Kongu ako to želi.

"Nemam ni malo sumnje da ako predsjednik Xi želi brzo i humano riješiti problem Hong Konga, on to može učiniti. Sastanak?" tvitovao je Trump.

Trump je ranije malo govorio o protestima u poluautonomnom kineskom gradu, osim što je jasno dao do znanja da vjeruje da se Hong Kong i Kina moraju "sami nositi s tim". Pozvao je dvije strane na oprez i izrazio nadu da će se situacija mirno riješiti, prenosi AP.

Njegovi nešto širi  komentari u srijedu su uslijedili kada su  vrijednosti akcija na američkim berzama pale, dijelom i zbog nesigurnosti u vezi s Trumpovim trgovinskim odnosom s Pekingom. Ulagači su također uznemireni zbog široko rasprostranjenih protesta u Hong Kongu.

Dok se Trump suzdržavao da se stavi na jednu od strana, neki republikanski i demokratski članovi Kongresa izrazili su svoju podršku demonstrantima. Tako je  predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u izjavi prošle sedmice navela  da se "snovi o slobodi, pravdi i demokratji nikada ne mogu ugasiti nepravdom i zastrašivanjem".

Protesti koji traju od juna pokrenuti su zbog toga što mnogi stanovnici Hong Konga vide sve veću eroziju sloboda koje su im obećane 1997. godine  kada je Kina pod vodstvom Komunističke partije preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.