14.9.2019. 17:38
0
Facebookova valuta Libra još ne može biti puštena u opticaj u Evropi
Valuta “libra” kompanije Facebook ne može biti puštena u opticaj u Evropi dok postoji zabrinutost zbog autonomije te kompanije, sistemskih finansijskih rizika i zloupotrebe njene dominantne pozicije na tržištu, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

Facebook je u junu najavio planove za pokretanje nove valute pošto proširuje elektronsko poslovanje, ali se “Libra” našla na udaru kritika regulatora širom svijeta, koji strahuju da bi moglo doći do destabilizacije globalnog finansijskog sistema.

Le Maire nije objavio detalje o načinu na koji Francuska može da spriječi dolazak “libre” u EU.

On je, takođe, naglasio da je sa dolazećim i odlazećim predsjednikom Evropske centralne banke u kontaktu kada je riječ o uspostavljanju javne digitalne valute pod okriljem međunarodnih finansijskih institucija.

“Ova eventualna privatizacija novca sadrži rizik od zloupotrebe dominantnog položaja”, naglasio je Le Mer prilikom razgovora o projektu “Libra” na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu.

Grupa G7 upozorila je u julu da neće dozvoliti da projekat “Libra” bude nastavljen sve dok ne bude otklonjena zabrinutosti regulatora, kao i da je neophodno prvo obaviti razgovore o projektu, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.