13.3.2020. 8:38
0
Kako će koronavirus utjecati na privredu u BiH: Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi
U Privrednoj komori Federacije BiH danas će biti održan sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH), komore, te industrijskih grana koje su u najvećoj mjeri pogođene posljedicama pandemije koronavirusa u svijetu.

Na sastanku će biti dogovoreni prijedlozi zaključaka i zahtjeva prema Vladi Federacije BiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice pandemije koronavirusa i recesije koja je već prisutna u svjetskoj privredi.

Uslijed ovakve situacije bh. kompanije imaju probleme u vezi s nabavkom robe i repromaterijala, kao i u vezi realizacije dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda, s obzirom  da je Srbija u potpunosti zatvorila granice, dok se u narednim danima očekuje da to uradi i Hrvatska. Turističko-ugostiteljska djelatnost je naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja hotelskih aranžmana iznad 90 posto.

Otkazuju se realizacija ranije najavljenih i dogovorenih projekata.     

 - Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi, privreda u prvom redu, ali i uposlenici, građani, budžetski korisnici. Zbog toga smatramo da svi zajedno trebamo učestvovati u kreiranju mjera i sprječavanju privrednog kolapsa - navode iz UPFBiH.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.