14.4.2020. 18:30
0
Crna statistika: Od 16. marta u FBiH odjavljena 26.434, a prijavljena 6.573 radnika
Vesko Drljača ministar rada i socijalne politike kazao je da isplate penzija, kao i naknade socijalnim kategorijama će biti blagovremene bez obzira na ekonomske posljedice ove krize.

U FBiH je 422.800 penzionera, a za penzije je potrebno 185.000.000 KM. 

Govoreći o otkazima radnicima, Drljača je istako da su svjesni da će značajan broj radnika ostati bez posla.  

„To ćemo morati rješavati prioritetno. Možemo biit sigurni da ova Vlada ulaže maksimalne napore kao bi se osigurala sredstva za ublažavanje posljedica pandemije i sačuvala radna mjesta. U FBiH od 16. marta do 13. aprila bilo je 26.434 odjave i 6.573 prijave. Broj zaposlenih je smanjen za 19.861 radnika“, kazao je Drljača.
 
Na pitanje može li Federalna vlada pomoći Službi za zapošljavanje KS ukoliko ostane bez sredstava za isplata naknada zbog povećanog priliva nezaposlenih, ministar je pojasnio da  Federalni zavod raspolaže značajnim sredstvima, ali ako ne budu dostatna, Vlada će osigurati dodatna sredstva.

Još uvijek nije regulisano da jednom roditelju ukoliko ima dijete ili djecu mlađu od 10 godina bude omogućeno odsustvo s posla. 

Na pitanje o amandmanima na Vladin prijedlog zakona o oblažavanju ekonomskih posljedica tzv. „korona-zakon“, kao i amandmanima koje je uputila neformalna grupa Glas malih biznis, Drljača je kazao da će biti veliki broj amandmana.

„Neki će se usvojiti, neki neće, vjerujem da će biti razumijevanja za sve radnike“, istakao je ministar rada i socijalne politike.

(NAP)

PosaoFBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.