23.4.2020. 19:50
0
Na biroe u Kantonu Sarajevo se dnevno javi 121 osoba
Načelnik Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović je na današnjoj konferenciji za medije podsjetio kako je 18. marta 2020. godine, tačno prije 34 dana, Vlada Kantona Sarajevo proglasila stanje nesreće i donijela određene odluke za preventivno djelovanje i sprečavanje širenja epidemije uzrokovanog širenjem koronavirusa.

"Kantonalni štab civilne zaštite donio je dvadeset naredbi, od kojih se sve poštuju. Možemo u potpunosti biti zadovoljni i s tim mjerama, ali i našim sugrađanima koji ih se pridržavaju. Prije dva dana donijeli smo naredbu kojom je obavezno testiranje svih osoba koje su smještene u karantin na Bjelavama, tako da se ta lica testiraju u roku od 24 sata po prijemu. Sljedeće testiranje, po naredbi Štaba civilne zaštite KS i Ministarstva zdravstva KS vrši se putem Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo nakon 12 dana, a retestiranje poslije 14 dana boravka u karantinu", istakao je načelnik Terović.

Dodao je kako je kapacitet Doma na Bjelavama ograničen. Trenutno je tu smješteno 114 osoba, zbog čega je Kantonalni štab civilne zaštite zatražio od Federalnog ministarstva zdravstva da Studentski dom u Nedžarićima također bude proglašen karantenom.

Naveo je kako je, shodno naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, dužnost uposlenika Kantonalnog štaba civilne zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova da građane koji uđu u BiH transportuju u karanten. Potcrtao je kako je to jedina obaveza Kantonalnog štaba civilne zaštite, a da sve druge aktivnosti provodi Federalno ministarstvo zdravstva.

Najavio je kako je za sutra planiran dolazak tri naša sugrađanina iz Egipta, koji preko Beograda stižu u Sarajevo, a u najavi je i dolazak građana iz Holandije.

"Sutra Federalni štab civilne zaštite donosi nove naredbe, imamo najave da će doći do ublažavanja nekih mjera, tačnije onih koji se odnose na kretanje osoba starijih od 65 godina i mlađih od 18 godina”, naveo je načelnik Terović.

U protekla 24 sata šest osoba prekršilo mjeru samoizolacije, njih 17 nije poštovalo mjeru policijskog sata, a 59 lica nije poštovalo epidemiološke mjere.

Tokom jučerašnjeg dana 239 osoba se prijavilo na biroe Službe za zapošljavanje, te sa današnjim danom, od početka pandemije, ukupan broj prijavljenih je 4.136 osoba.

"Kada bi taj broj podijelili na 34 dana, od kada je proglašeno stanje nesreće, u prosjeku se dnevno na biroe prijavljivala 121 osoba", istakao je načelnik Terović.

Rekao je i da se redovno vrši dezinfekcija i deratizacija, a za narednu sedmicu najavljeno je detaljno  pranje ulica.

"Podijeljeno je mnogo zaštitne opreme putem Zavoda za javno zdravstvo KS. Vlada Kantona Sarajevo je zajedno s UNDP-om podijelila oko 430.000 maski za zdravstvene i socijalne ustanove, a mi ćemo im naredne sedmice dodijeliti dodatno još 200.000  maski", rekao je načelnik Terović.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.